Recensie: Dirk de Wachter – De kunst van het ongelukkig zijn

Recensie: Dirk de Wachter – De kunst van het ongelukkig zijn


Herken je het gevoel als iemand je bericht op Facebook geen ‘like’ geeft? Of krijg je toch weer een sombere stemming als de buurman een spiksplinternieuwe Tesla-van-de-zaak op de oprit heeft staan? Nog altijd geen date gescoord, ondanks het feit dat je al maanden lid bent van een datingsite? In deze publicatie vormt ‘geluk versus ongeluk’ het onderwerp. Allereerst wordt ‘geluk’ onder het vergrootglas gelegd. Helaas is het niet zo dat een permanent geluk kan bestaan in het leven. Het gaat om geluksmomenten, aldus De Wachter, die een ieder kán ervaren. Streven naar geluk is prima, maar dan niet in de zin om binnen korte tijd meerdere excessieve levensdoelen te moeten (willen) verwezenlijken. Meer geld (of: meer salaris verdienen) levert niet per definitie meer geluk op. Wel is een stabiele financiële toestand een belangrijke factor voor geluk. Geluk is ook niet maakbaar, zoals sommigen denken. Je verbonden voelen met je omgeving, zorgzaam zijn en zorgzaam bejegend worden maakt ons gelukkig, op een fundamentele manier.
Dan het ongeluk. Problemen en gemis horen bij het leven, en ze delen met nabije mensen die je vertrouwt is essentieel, zodat verdriet draaglijker wordt en niet leidt tot negatieve gevolgen voor je gezondheid. Verdriet en ongeluk, hoe lastig en moeilijk bespreekbaar ook, zijn toch waardevol. Sterker, De Wachter betoogt dat verbinding juist beter lukt bij verdriet en tegenslag. Ze geven aanleiding tot nabijheid met de ander. Social media is geen goede verbinding, omdat wederzijdse (fysieke) aanwezigheid ontbreekt, maar het gebruik van social media kan wel een start zijn om verbinding tot stand te brengen. Het is niet juist om verdriet te ‘ver-pillen’, noch om verdriet weg te stoppen of verdriet in irreëel tijdsbestek te willen laten verdwijnen. De beste remedie is om ongeluk te doorstaan en te wachten. En in dat opzicht is het spreekwoord ‘Tijd heelt alle wonden’ nog altijd onverminderd geldig.

ISBN: 9789401463584 – Uitgeverij LannooCampus – Aantal pagina’s: 144 – Informatief


*****

5 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een overtuigende publicatie waarin De Wachter een krachtige oproep doet om te verbinden met elkaar met als doel meer geluk in fundamentele zin te bereiken.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dirk de Wachter geeft vanuit zijn expertise als psychiater/psychotherapeut een no-nonsense beschouwing over geluk enerzijds en remedies tegen verdriet anderzijds. Aantrekkelijk is dat hij buiten zijn eigen deskundigheid treedt en bruggen slaat naar filosofie, poëzie en kunst. De publicatie van De Wachter zorgt ervoor dat de lezer de focus weer helder krijgt, namelijk verbinding zoeken met zijn naaste en nadenken over zingeving.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het boek is geschreven in een academische of wetenschappelijke schrijfstijl en bevat fragmenten uit filosofische boeken, poëzie en verhalen. Ook licht de auteur zijn betoog toe aan de hand van voorbeelden uit zijn therapiepraktijk. De Wachter geeft hier en daar gefundeerde (!) kritiek op maatschappelijke en sociale ontwikkelingen en dat zet aan tot nadenken. Verder mag niet ongenoemd blijven dat de auteur een ware woordkunstenaar is doordat hij fraaie termen als ‘ikkerige gelukszoeken’, de ‘NV ik’, ‘pamperingscultuur’, ‘leukigheidscultuur’, ‘vel-voelen’ en ‘tandpastaglimlach’ gebruikt.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Zonder een band met iemand anders, iemand die je vertrouwt, met wie je dingen deelt, met wie je echt spreekt, is het heel moeilijk (over)leven. Toch leven tegenwoordig veel mensen zo. Men gelooft in de illusie van de vrijheid van het alleen zijn. Maar die eenzaamheid valt de grootstedelijke mens van deze tijd heel zwaar. De moderne mens is losgesneden van een gemeenschap sinds hij alleen in een studio woont.
Daar moeten we oplettend voor zijn, in onze maatschappij die een al te grote nadruk legt op het zelf, op het ikkige. Het ikkige is ingebunkerd achter een betonnen façade waarin geen vensters zitten, vakkundig geïsoleerd. Iedereen blijft alleen met zijn probleem, we delen te weinig. Alleen de hulpverlener komt erin, tegen betaling.’

Voor wie is dit boek?

Zorgverleners, hulpverleners, academici of mensen met een wetenschappelijke interesse in geluksbeleving, filosofie en actualiteiten op het gebied van geestelijke gezondheid.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

144 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.