Recensie: Janneke Schotveld – Avonturen van de dappere ridster

Recensie: Janneke Schotveld – Avonturen van de dappere ridster


Als baby was ze al anders. Ze keek zó helder en onverschrokken uit haar diepbruine ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.
Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten: ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte.
Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen.
Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen.
Ja, het was al vroeg duidelijk. Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster, nee, ze werd ridster. En niet zomaar ridster, maar de dapperste ridster van het land.

ISBN: 9789000371938 – Uitgeverij Van Holkema & Warendorf – Aantal pagina’s: 88 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een grappig boek met een sterke vrouw in de hoofdrol.’

Verhaallijn

*****

Avonturen van de dappere ridster begint met een alinea waarin de dappere ridster aan je wordt voorgesteld. Daarna beginnen haar avonturen. De schrijfstijl is erg prettig en goed te begrijpen voor kinderen vanaf zes jaar. Oudere kinderen kunnen dit boek zelf lezen.
De dappere ridster is de held van de stad, maar is ook wel een beetje ondeugend. Zo spuugt ze altijd op de grond en is ze niet altijd zo aardig als jongens haar mee uit vragen. Deze twist vind ik erg leuk. Het is absoluut geen standaardverhaal geworden.
— Eline

Illustraties

*****

Bij elk verhaal in Avonturen van de dappere ridster zie je één paginagrote illustratie en meerdere kleine illustraties. De dappere ridster is steeds goed te herkennen en ook het avontuur, dat zij op dat moment beleeft, is mooi weergegeven. De kleuren zijn helder en vrolijk waardoor het boek kinderen zal aanspreken.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Elke morgen haalde de ridster twee verse bruine bolletjes voor bij het ontbijt. Ze woonde haast naast de bakkerij en iedere ochtend genoot ze van de heerlijke geur die door de straat waaide. Het was er altijd erg druk en als ze in zo’n rij staat te wachten, dan hoor je nog wel eens wat en dat is nooit weg voor een ridster.
Ook vandaag stapte ze de deur uit om naar de bakker te gaan.
‘Krijg nou roest,’ mompelde ze.
Er stond een rij tot aan het einde van de straat. De mensen stonden voor een dichte bakkerij te wachten en droomden van volkorenbrood, krentenbollen en chocoladecroissants.
Ook de ridster sloot aan. ‘Waarom is hij nog dicht?’ vroeg ze aan de man voor haar. ‘Het is al ver na achten.’
Hij haalde zijn schouders op. ‘We weten het niet, misschien heeft hij zich verslapen.’
‘Hangt er geen briefje op de deur?’ Vroeg de ridster.
De man vroeg het aan degene voor hem en zo reisde de vraag naar voren.
Een paar minuten later kwam het antwoord.
‘Nee, geen briefje.’
De ridster had niet zo veel geduld, behalve als het haar opdracht was om geduld te hebben. Als ze een gebouw moest bewaken, bijvoorbeeld, of als ze alle scharniertjes van haar harnas moest vervangen. Maar zomaar wachten voor een dichte deur? Nee… ‘

Voor wie is het boek?

Dit boek is voor alle stoere meisjes en stiekem ook voor jongens. Het is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf zes jaar en zelf te lezen vanaf negen jaar.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

55%

45%

Type verhaal?

 Meerdere korte verhalen
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.