Recensie: Lisa Damour – Het puberende meisjesbrein ontrafeld

Recensie: Lisa Damour – Het puberende meisjesbrein ontrafeld


In Het puberende meisjesbrein ontrafeld geeft Lisa Damour tips voor het opvoeden van je puberende tiener. Damour is een klinisch psycholoog en werkt elke dag met meisjes. Ze weet precies met welke uitdagingen puberende meisjes te maken krijgen en hoe ouders hun dochter daar het beste bij kunnen helpen. Zo leert Damour je wat het verschil is tussen normaal tienergedrag en gedrag dat daadwerkelijk zorgwekkend is.

ISBN: 9789000352593 – Uitgeverij Spectrum – Aantal pagina’s: 355 – Informatief


*****

3 van de 5 sterren — Gemmie


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een verhelderend boek dat inzicht geeft over het ingewikkelde gedrag van de puber.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Als je een ouder bent die niet alleen wil afgeven op het lastige gedrag van je puberdochter, maar ook wil begrijpen waarom ze zo doet, dan is dit boek een prettige handleiding. Damour belicht de confrontaties tussen ouder en kind vanuit beide invalshoeken. Daardoor leer je niet alleen je dochter beter begrijpen, maar ook jezelf. Want welke ouder vraagt zich niet regelmatig af of hij/zij het wel goed doet? In het register achterin kun je aan de hand van trefwoorden (huiswerk, eetstoornis, verliefdheid) vrij eenvoudig de informatie terugvinden waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

— Gemmie

Schrijfstijl

*****

De auteur werkt dagelijks met pubers. Ze gebruikt dus veel praktijkvoorbeelden om de materie te verduidelijken. Soms komt het nogal Amerikaans over, met details die er niet echt toe doen. Maar als je je daar niet aan stoort, is het een prettig boek om te lezen.
— Gemmie

Passage uit het boek

Meisjes zijn het beste af als ze riskant gedrag kunnen vermijden of weigeren met een verwijzing naar de ‘maffe regels’ van hun ouders. Als een vriendin een joint aanbiedt moet ze kunnen zeggen: ‘Ik zou wel willen, maar mijn moeder heeft de neus van een bloedhond. Als ik straks thuiskom en ik ruik naar wiet, moet ik in therapie.’ Misschien heb je helemaal geen goede neus, misschien heb je het nooit met je dochter over het roken van joints gehad, misschien maakt het je niet uit of ze dit soort dingen uitprobeert. Maar als je vorige week samen met haar vriendinnen op de keukentafel hebt gedanst, kan ze dit – of iets wat erop lijkt – nooit als reden gebruiken om uit de gevarenzone te blijven en tegelijkertijd geen gezichtsverlies te lijden in haar stam. Het kan zijn dat je gemengde gevoelens hebt over gefabriceerde verhalen over je strenge beleid. Bedenk dan dat de veiligheid van je dochter belangrijker is dan jouw imago van coole ouder in haar vriendenkring.

Voor wie is dit boek?

Eigenlijk zou elke ouder dit boek moeten lezen. Het geeft je inzicht in de ontwikkeling van je kind waardoor je veel beter kan begrijpen waarom ze zich brutaal gedraagt en steeds meer afstand van je neemt. Pubers zijn onzeker, maar als ouder ben je dat net zo goed. Wanneer je je kind begrijpt, kun je op een volwassen manier op het gedrag reageren (al blijft het altijd mensenwerk).
— Gemmie

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

355 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.