Recensie: Paul Claes – Wie zei dat?

Recensie: Paul Claes – Wie zei dat?


Meer nog dan door daden wordt de geschiedenis geschreven door woorden. Slagzinnen hebben hordes mensen op de been gebracht, strijdkreten hebben oorlogen gewonnen en gevatte opmerkingen hebben tegenstanders de mond gesnoerd. Woorden hoeven trouwens niet echt uitgesproken te zijn om effect te hebben. Veel historisch geworden uitdrukkingen zijn voor de gelegenheid verzonnen. Andere zijn vervormd, uit hun verband gerukt, aan de verkeerde persoon toegeschreven of moedwillig verkeerd begrepen. Paradoxaal genoeg kan zelfs een incorrect citaat een historische waarheid onthullen.

In Wie zei dat? verzamelt Paul Claes (iets meer dan) vijfhonderd klassieke oneliners, die iedereen kent, maar die nooit eerder samen werden gebracht. Hij gaat na wie ze waar en wanneer heeft uitgesproken, verduidelijkt hun historische context en laat zien hoe ze blijven voortleven. Aldus ontstaat een originele alternatieve wereldgeschiedenis, van ‘Er zij licht’ tot ‘#MeToo’, waarin verrassende uitspraken ergernis oproepen of ontroeren, op weerstand stuiten of worden omarmd. Een aanstekelijk boek om urenlang in te bladeren en te lezen.

ISBN: 9789460044236 – Uitgeverij Vantilt – Aantal pagina’s: 320 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een bijzonder lezenswaardig boek over wereldberoemde quotes.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In het boek Wie zei dat? zijn vijfhonderd quotes verzameld, van het jaar 3761 voor Christus tot nu, die hun historische waarde hebben behouden. Want deze geschreven of gesproken oneliners zijn gaandeweg de tijd bewaard gebleven of herhaald in redevoeringen, bijvoorbeeld door heersers of politici. De oneliners worden voorzien van een context. Veelal wordt weergegeven wie de persoon was en onder welke omstandigheden hij (of zij) de uitspraak deed. Helaas wordt niet bij elke oneliner uitgelegd waarom de uitspraak werd gedaan of met welke reden. Zoals ik begrijp kan dat de auteur niet worden aangerekend, omdat dat in veel gevallen ook niet bekend zal zijn. De toelichting bij de afzonderlijke oneliners is kort en bondig en ze geven de belangrijkste details over de historische context en de persoon van de spreker. In de bundel zijn zelfs slagzinnen opgenomen, waarvan menigeen niet weet dat ze een historische oorsprong hebben!
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Zoals gezegd zijn de toelichtingen bij de quotes kort en bondig weergegeven in een begrijpelijke taal. Paul Claes is wat mij betreft geslaagd om de wereldgeschiedenis op deze manier weer aantrekkelijk te maken.
— Antoine

Passage uit het boek

‘In de jonge Nederlandse Republiek kwam het tot een politiek-religieus conflict tussen prins Maurits van Oranje en Johan van Oldenbarnevelt. De stadhouder was voor een calvinistische staatskerk, de raadpensionaris was als arminiaan voorstander van een zeker pluralisme. Na een politiek proces werd Van Oldenbarnevelt wegens landverraad ter dood veroordeeld. (…) Zijn allerlaatste woorden waren gericht tot de beul of volgens sommigen tot zijn knecht Jan Francken, toen die afscheid van hem wilde nemen.’

Voor wie is dit boek?

Wie zei dat?’ is geschikt voor elke lezer, voor elke lezer van 18 tot 99 jaar, die geïnteresseerd is in geschiedenis, politiek, filosofie, Nederlandse taal, retoriek en debatteren.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.