Recensie: Rena Finder & Joshua M. Greene – Een meisje op Schindler’s list

Recensie: Rena Finder & Joshua M. Greene – Een meisje op Schindler’s list


Rena Finder heeft Een meisje op Schindler’s list geschreven over haar eigen ervaringen als Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog en de holocaust. Haar motivatie om dit boek te schrijven is dat ze wil dat de wereld zich bewust is van het feit waar collectieve haat tegenover bepaalde bevolkingsgroepen toe kan leiden.
Rena Finder is pas elf jaar als de nazi’s haar en haar familie op transport zetten naar het getto in het Poolse Krakau. Steeds meer gevangenen rondom hen worden afgevoerd naar Auschwitz, het grootste vernietigingskamp van de nazi’s. Rena en haar moeder hebben het geluk om bij Oskar Schindler terecht te komen. Hij is een Duitse zakenman, die Joodse gevangenen in zijn fabriek in dienst neemt.
Tegen de wil van de nazi’s in zorgt Schindler zo goed mogelijk voor de mensen die bij hem werken. Toch gaat er geen dag voorbij zonder angst en gevaar. Op een dag worden ook Rena en haar moeder, samen met de andere werknemers van Schindler, gedeporteerd naar Auschwitz. Hoe ze dit heeft overleefd, leest u in haar boek.

ISBN: 9789020654684 – Uitgeverij Kluitman – Aantal pagina’s: 144 – Waargebeurd verhaal


*****

5 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Een meisje op Schindler’s list is een aangrijpend en confronterend verhaal.’

Hoofdpersonages

*****

Rena Finder is het enige hoofdpersonage. Zij schreef dit boek zelf. Als elfjarig meisje maakte ze de start van de Holocaust mee, die het leven kostte aan miljoenen mensen. Dankzij Oskar Schindler en zijn vrouw Emilie overleefden Rena en haar moeder deze gruwel.
— Marita

Sfeer

*****

Omdat Een meisje op Schindler’s list een waargebeurd verhaal is, is het zeer aangrijpend. De wreedheden die de Joden moesten ondergaan bezorgen je kippenvel. Tegelijkertijd is het ook een verhaal over moed, doorzettingsvermogen, levenskracht en onbaatzuchtige zelfopoffering.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Ondanks het afschuwelijke van haar verleden slaagt Rena Finder erin om haar verhaal op een vrij neutrale manier te brengen. Het is niet haar bedoeling om te choqueren, ze wil de ogen van de mensen openen voor het gevaar van haat tegenover bepaalde bevolkingsgroepen. Een meisje op Schindler’s list is een boek dat je wil blijven verder lezen, omdat je je realiseert dat dit de werkelijke herinneringen zijn van iemand die het geluk had de concentratiekampen te overleven.
— Marita

Passage uit het boek

‘Hoewel we voor Oskar werkten, waren we officieel nog steeds dwangarbeiders uit het concentratiekamp Plaszow. We werden dan ook aan het werk gezet om te helpen bij het sluiten van het kamp. Sommigen van ons kregen de opdracht gestolen voorwerpen in te pakken. Die waren bestemd voor het nazihoofdkwartier in Berlijn. Het ging om gouden horloges, sieraden, zilveren bestek, schilderijen en andere voormalige eigendommen van Joden. We verpakten deze waardevolle voorwerpen in houten kratten, spijkerden die dicht en laadden ze in treinen en in vrachtwagens. Het was gruwelijk om te zien dat ook de Joden uit Plaszow in vrachtwagens en treinen werden geladen. Op transport gesteld om te worden vermoord. Om je een idee te geven hoeveel er zijn vermoord: voordat de Duitsers Plaszow sloten, telde het kamp ongeveer achttienduizend vrouwelijke gevangenen. Nadat het kamp was gesloten, waren daar nog geen tweeduizend van over, inclusief mijn moeder en ik.’

Leesvoorschrift

Op een donkere avond, onder een dekentje met een tas dampende soep bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

144 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.