Recensie: Sofie Leyts – Jozefien Wachters en de strijd om altijd

Recensie: Sofie Leyts – Jozefien Wachters en de strijd om altijd


De twaalfjarige Jozefien Wachters is ingeschreven op het Instituut voor Bijzonder Talentvolle Kinderen. Helaas is haar enige talent het bouwen van een kaartenhuisje van tien verdiepingen. Ze is dan ook vastbesloten om het schooljaar zo onzichtbaar mogelijk uit te zitten. Maar dan lost de chemieleerkracht op als een bruistablet, blijkt de prettig gestoorde buurvrouw erg geïnteresseerd in wat ze doet en zit er midden in de nacht een pratende minirobot op haar nachtkastje. Voor Jozefien het goed en wel beseft, wordt ze meegesleurd in een fantasiewereld waarin ze sinds haar zevende niet meer heeft geloofd en moet ze samen met haar nieuwe vrienden strijden voor iets wat ze nooit voor mogelijk heeft gehouden.
Maar door wie worden ze echt op de proef gesteld? Wie kan je vertrouwen in een wereld waarin niets is wat het lijkt? En bovenal: hoe gevaarlijk is je diepste wens?

ISBN: 9789463831499 – Uitgeverij Van Halewyck – Aantal pagina’s: 390 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren — Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Spannend, fantasierijk, grappig en zelfs een tikje verdrietig. Dit boek heeft het allemaal.’

Verhaallijn

*****

Jozefien zit op het Instituut voor Bijzonder Talentvolle Kinderen, maar is daar alleen maar toegelaten omdat haar vader de klusjesman is. Jozefien is van plan haar schoolcarrière zo onzichtbaar mogelijk te doorlopen. Helaas voor haar is zij één van de uitverkorenen die gaat strijden om hoeder van het Slot van Verbeelding te worden. Samen met vijf klasgenoten en een aantal bizarre leraren, die met de dag vreemder lijken te worden, gaat Jozefien het avontuur aan.
Het verhaal zit goed in elkaar en is op geen enkel moment voorspelbaar. Sofie Leyts is Vlaams en dit is terug te zien in de schrijfstijl, maar het is totaal niet storend voor niet-Vlamingen.
— Ies

Illustraties

*****

Jozefien Wachters bevat geen illustraties, maar heeft wel een aantal zwarte pagina’s die een nieuw deel aankondigen. Het hele boek is geschreven uit het oogpunt van Jozefien, behalve deze zwarte pagina’s. Deze zijn geschreven door een onbekende vijand, die vastbesloten is hoeder te worden en de magische krachten die daarbij horen voor het kwaad te gebruiken. Dit zorgt voor een goede spanningsboog, want als lezer wil je uiteraard weten wie die vijand is.
De cover is een kleurrijke, vrij drukke, illustratie. Jozefien is het middelpunt en om haar heen staan allerlei objecten die in het verhaal terugkomen. Eigenlijk wordt de cover pas duidelijk als je het boek helemaal gelezen hebt.
— Ies

Stukje uit het boek

‘Het leek wel een speelgoedwinkel of een bibliotheek of een woonkamer van een goochelaar of een grootwarenhuis of alles in één, maar dan anders. Het was anders, want het leefde. Het was onmogelijk, maar echt. ‘Dit bestaat niet,’ fluisterde ik. Ik zag boeken die ritselden en fluisterden, alsof ze niet konden wachten om hun verhaal te vertellen, glazen bollen waarin wazige kleuren en vormen wemelden, een geraamte met klapperende tanden en twee enorme laarzen die schuifelden en knarsten, klaar om een sprintje te trekken, en één rond raampje, waarachter een zwarte kraai met zijn bek over zijn veren wreef. ‘Dit is tovenarij!’’

Voor wie is het boek?

Jozefien Wachters en de strijd om altijd is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar die van spannende boeken houden. Het verhaal is geschikt voor jongens en meisjes, al zullen meisjes zich waarschijnlijk beter kunnen identificeren met de hoofdpersoon.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

60%

40%

Type verhaal?

 1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.