Duo-recensie: Denise Mina – Alibi

Duo-recensie: Denise Mina – Alibi


Het is een ochtend als elke andere voor Anna McDonald: gymtassen inpakken en boterhammen smeren. Tot haar beste vriendin voor de deur staat en tegelijkertijd haar man de trap afkomt met een koffer in zijn hand. Ze vertrekken samen en nemen de kinderen mee. Anna blijft in shock achter. Met haar saaie maar veilige leven aan diggelen, zoekt ze afleiding in een truecrimepodcast over een vermoord gezin op een gezonken jacht. Tot haar verbijstering ontdekt ze dat ze een van de genoemde slachtoffers uit een vorig leven kent. Ze is ervan overtuigd te weten wat er is gebeurd en gaat op zoek naar de waarheid. Ze beseft echter niet dat daarmee alles waarvoor ze zo hard gewerkt heeft als een kaartenhuis in elkaar zal storten.

ISBN: 9789026351020 – Uitgeverij Ambo Anthos – Aantal pagina’s: 322 – thriller


*****

4 van de 5 sterren
(5 van de 5) – Eline / (4 van de 5) – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Alibi is een spannend en tegelijk menselijk verhaal.’

Hoofdpersonages

*****
— Eline

*****
— Marita

De hoofdpersoon in dit boek is Anna. Zij komt er op een ochtend achter dat haar man Hamish een relatie heeft met haar beste vriendin Estelle. Zij ontdekt dit wanneer zij luistert naar een podcast over een vermoord gezin op een jacht. Al snel blijkt dat Anna de persoon die overleden is op het jacht wel heel goed kent.
De ex van Estelle, Fin, komt Anna opzoeken om haar te steunen. Samen besluiten ze de onderste steen boven te halen wat betreft het vermoorde gezin op het jacht.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

Eline en Marita: Het personage dat mij het meest is bijgebleven is Fin. Hij heeft een eetstoornis en dit is erg realistisch weergegeven. In de passages waarin je leest over Fin, word je heen en weer geslingerd tussen haat en liefde. De ene keer is deze man niet uit te staan en het andere moment heb je juist weer veel medelijden met hem.

Sfeer

*****
— Eline

*****
— Marita

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

Eline: De sfeer van dit boek vond ik erg mooi. Ik vond het boek mooi opgebouwd en door deze opbouw bleef het boek spannend. Ook vond ik het mooi dat er meerdere verhalen in het boek zijn verweven. Zo is er het verhaal van Anna en Hamish die uit elkaar gaan en het verhaal over het vermoorde gezin. Dit maakt voor mij dat het boek geen moment saai was.

Marita: Ik vond de problematiek rond de eetstoornis van Fin en zijn impact als bekende persoon ook een meerwaarde voor het verhaal.

Schrijfstijl

*****
— Eline

*****
— Marita

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

Marita: Ik vond dat dit boek erg vlot geschreven is. Het heeft een korte inleiding en gaat daarmee krachtig van start. Het boek is geschreven vanuit de ik-vorm door Anna. Hierdoor lijkt het alsof Anna haar levensverhaal speciaal aan jou vertelt. Dit maakte dat het boek mij direct pakte.

 

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

Eline: Ik heb nooit eerder iets van deze auteur gelezen, maar ik ben nu wel echt fan!

Marita: Voor mij was het ook het eerste boek dat ik las van Denise Mina. Het is absoluut een meevaller.

Passage uit het boek

‘Het verhoor werd vaag, onderbroken, het ging alleen maar over mijn geestesgesteldheid en hoe ik me voelde toen ik die beroemde mannen zag. Ik volg geen voetbal. Ze droegen pakken, ik dacht dat het bankiers waren. Ik vroeg: waarom vraag je van alles over mij? Wat heeft dat te maken met wat zij gedaan hebben?
Toen vroeg ze of ik een vriendje had.
O, goddank, dacht ik, ze wil dat iemand me komt ophalen.
Nee, zei ik hoopvol, ik heb op dit moment geen vriendje, maar mijn vriendin Tasha kan me komen halen. Zij heeft een auto.
Maar nu dus geen vriendje? Een knappe meid als jij?
Ik bedankte haar voor het compliment. Dat is heel aardig, maar nee, ik heb momenteel niemand. Maar Tasha kan me komen halen. Ze heeft haar rijbewijs… ‘

Leesvoorschrift

De beste setting om dit boek te lezen is een zomerse avond met een lekker drankje in je hand. Als je dit boek leest aan het water, komt het boek het best tot zijn recht.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

322 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.