Duo-recensie: Laura Janssens – Het jaar van de hamster

Duo-recensie: Laura Janssens – Het jaar van de hamster


2020: een zeer apart jaar, door de ogen van Niet nu Laura. Het jaar van de hamster bevat hilarische cartoons over Philippe en Giovanni, twee hamsters die de wereld gadeslaan vanuit hun kooitje, en over de ontzettende rothekel die we ondertussen allemaal hebben aan het woord ‘bubbel’. Maar ook over de gevreesde tram 3, extraverte herfstblaadjes en avonturen in de supermarkt. Het jaar van de hamster is een aandenken aan het gekste jaar van ons leven. Maar biedt ook een hoopvolle blik op het nieuwe jaar.

ISBN: 9789460018909 – Uitgeverij Vrijdag – Aantal pagina’s: 104 – Graphic novel


*****

5 van de 5 sterren
(5 van de 5) – Ies / (5 van de 5) – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘2020 is nog nooit zo pijnlijk herkenbaar uitgebeeld dat het huilen soms dicht bij het lachen zat.’

Hoofdpersonages

*****
— Ies

*****
— Nienke

Laura en haar hamsters Philippe en Giovanni vervullen de rollen in deze hilarische, herkenbare graphic novel. Met z’n drieën nemen ze je mee door het jaar 2020 dat veel downs en een paar ups kent.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

Ies: Ik vind Laura zelf hilarisch. Ze is ongeveer even oud als ik en alles wat ze meemaakt is zo ongelofelijk herkenbaar, dat het soms pijnlijk is. Ze beschrijft precies hoe ik (en met mij vele anderen) de lockdown heb beleefd. Vrijwel alle cartoons over haar zijn precies mijn leven.

Nienke: Philippe is mij het meeste bijgebleven, omdat hij zo’n verschrikkelijke mood (deze is voor jullie, Gen-Z) is. Het feit dat Giovanni zo vaak boos op hem kan worden, vind ik hilarisch. Philippe is gewoon rustig zijn leven aan het leven, Giovanni. He don’t need no rush.
Ook kan Laura dingen natuurlijk heerlijk verwoorden en zijn haar avonturen ontzettend geestig en herkenbaar.

Sfeer

*****
— Ies

*****
— Nienke

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

Ies: Laura beschrijft 2020 naar pijnlijke waarheid, maar op een hilarische manier. De situaties zijn zo herkenbaar dat je steeds opnieuw in een deuk ligt. De cartoon over Laura’s oma (mami) die tijdens de lockdown is overleden, zorgde er dan weer voor dat ik een traantje moest wegpinken.

Nienke: Laura geeft 2020 op een humoristische en gekke manier weer. De raakvlakken zijn stuitend en je kan ook niet anders dan er om lachen. Het boek vrolijkte mij op in deze vreemde tijd en ik bleef lachen om de heerlijke uitspraken die Laura met ons deelt.

Schrijfstijl

*****
— Ies

*****
— Nienke

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

Ies: Ik denk inderdaad dat de Vlaamse uitspraken bijdragen aan de hilariteit van de situaties. Ook de manier waarop Philippe en Giovanni met elkaar praten is lachwekkend. Giovanni windt zich over alles op, terwijl Philippe zich niet van de wijs laat brengen door zijn maatje.

Nienke: Ondanks dat het boek in het Vlaams is geschreven, vond ik het ontzettend makkelijk te lezen. Ik ben zelfs van mening dat de humoristische wijze in het Vlaams nog beter overkomt dan in het Nederlands. Het maakte de verschillende strips nog grappiger en gaf ze de kers op de taart. Natuurlijk is Laura een woordkunstenaar en weet ze precies hoe ze de hilarische momenten moet vastleggen. Het was een heerlijk avontuur om elke nieuwe strip te ontdekken. Stuk voor stuk toverden ze een lach op mijn gezicht.

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

Ies: Ja, ik heb eerder Niet nog eens, Laura gelezen. Dat vond ik al een aanrader, maar Het jaar van de hamster is nog leuker!

Nienke: Nee, dit was mijn eerste keer.

Passage uit het boek

Leesvoorschrift

Dit boek is perfect voor de wat donkere maanden waarin je net tegen een winterdipje aanzit. Het jaar van de hamster laat je namelijk lachen en geeft weer wat kleur aan je leven.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

104 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.