Recensie: Aad Smaal e.a. – Het oesterboek

Recensie: Aad Smaal e.a. – Het oesterboek


Oesters zijn superfood. Ze zijn lekker, gezond en het is een feest om ze te serveren. Geur en smaak brengen liefhebbers in vervoering. Oesters hebben iets magisch. Maar de oester heeft ook een interessante geschiedenis. De prehistorische oester diende als belangrijke voedselbron en de vetzuren in de oester hebben onze verre voorouders geholpen bij de evolutie tot mens.
Al in de oudheid geloofde men in de heilzame werking van het schelpdier tegen akelige kwalen. Op beroemde zeventiende-eeuwse schilderijen staan verleidelijke oesters symbool voor het opwekken van wellust. Tegenwoordig kweekt men oesterbroed op land en wil men verdwenen oesterbanken terugbrengen in de zee.
Het Oesterboek brengt de magie van de oester tot leven met illustraties, historie, interviews, verhalen en anekdotes  en bijzondere oesterrecepten van negen bekende chef-koks.

ISBN: 9789401481137 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 288 – Non-fictie


*****

5 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Naslagwerk met veel relevant historisch feitenmateriaal over de oester.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Kort gezegd vermelden Smaal e.a. in dit naslagwerk hoe de oesterkweek zich in Nederland en België heeft ontwikkeld. Hoewel de eerste vorm van oesterteelt zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, vond de eerste oesterkweek in Zierikzee pas plaats aan het einde van de zeventiende eeuw. Aan het einde van de negentiende eeuw veranderde het vrije vissen op oesters door iedereen die maar wilde, naar het kweken van oesters op gepachte percelen oestergrond door pachters. Aanvankelijk floreerde de oesterkweek, maar in de tweede helft van de twintigste eeuw eisten de Tweede Wereldoorlog en diverse grillen van de natuur (Watersnoodramp, strenge winters, oesterziekten) hun tol.

Zoals altijd vordert de techniek; tegenwoordig worden de oesterlarven gekweekt in grote broedhuizen (hatcheries) aan land. En lopen projecten om in de toekomst wilde oesterbanken in zee weer te laten terugkeren.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het oesterboek is geschreven in een heldere, zakelijke schrijfstijl. Opvallend is het gebruik van korte zinnen zonder veel bijzinnen. Het boek bevat veel historisch feiten- en fotomateriaal, waarmee de aantrekkelijkheid van het boek is vergroot. Tevens zijn informatieve kaders opgenomen met tips en met interviews met mensen die bij oesterkweek betrokken zijn. Tenslotte zijn in Het oesterboek recepten opgenomen van beroemde chef-koks, die vooral de puurheid van de smaak van de oester waarderen.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Niet alleen de grote oesterkweekbedrijven profiteerden van de bloeiende oesterhandel. Overal in het dorp Yerseke heerste in die periode een koortsachtige bedrijvigheid. De middenstand groeide en toeleveringsbedrijven schoten als paddenstoelen uit de grond. Vooral de kleine bedrijfjes die met gekalkte dakpannen oesterbroed opvingen in de Oosterschelde, de ‘pannenboeren’, deden het goed. Die kleine ondernemers schaften dakpannen aan, doopten ze in emmers met kalk en zetten ze uit op de zeebodem om in het seizoen oesterbroed op te vangen. Daarna brachten ze de pannen aan wal, staken het opgevangen broed eraf en verkochten het als ‘zaaioesters’ aan de grote kweekbedrijven. De grote kwekers hadden behoefte aan oesterbroed om dat uit te zaaien op hun percelen voor verdere opkweek tot consumptieoester.’

Voor wie is dit boek?

Het oesterboek is geschreven voor liefhebbers van zeevruchten, maar denk daarbij ook aan chef-koks, (leerling-)koks, docenten aan de koksopleiding, restauranthouders, culinaire recensenten, culinaire journalisten en andere kookprofessionals.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.