Recensie: Annejet van der Zijl – Fortuna’s kinderen

Recensie: Annejet van der Zijl – Fortuna’s kinderen


Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiekroniek. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verliest aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter Virginie en haar Hollandse man James tijdens hun avonturen in Californië.
En hoe vergaat het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?

ISBN: 9789048862412 – Uitgeverij Hollands Diep – Aantal pagina’s: 288 – Historische roman


*****

5 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een familiegeschiedenis over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur.’

Hoofdpersonages

*****

Leon Herckenrath werd in het jaar 1800 geboren in het Zuid-Hollandse Poeldijk. Na het overlijden van zijn vader in 1808 kreeg Leon, de derde zoon en benjamin van het gezin, na zijn middelbare school de ruimte om nieuwe horizonnen te gaan verkennen. Volgens familieoverleveringen was hij een levendig, spraakzaam kind vol ideeën en dromen. Daarnaast had hij een vriendelijk karakter en een groot hart voor mensen die het minder getroffen hadden dan hij. Zijn avontuur begon op 22 oktober 1818 toen hij vol goede moed vertrok met het zeilschip de Washington naar Charleston.

Juliette Louise, gedoopt op 20 juni 1809, is een slavenmeisje en eigendom van James Magnan, een blanke man die een plantage bezat vlakbij de grens tussen South Carolina en de westelijke buurstaat Georgia.
Juliette kwam in contact met Leon toen hij in Charleston geveld werd door de gele koorts en zij hem moest verzorgen. Juliette verzorgde hem zo liefdevol dat Leon haar nooit vergeten is. Leon kocht haar van James Magnan en hij liet een contract opstellen waarin stond dat Juliette en haar eventuele nakomelingen niet langer slaaf, maar voor altijd vrij zullen zijn. Zo ontstond hun levenslange liefdesrelatie die zelfs onder de zware omstandigheden van de diepgewortelde slavencultuur in Charleston in stand bleef.
— Joke

Sfeer

*****

Tijdens het lezen overkomt je een gevoel van verbijstering over wat mensen elkaar aandoen. Maar tegelijkertijd is het ook hoopvol dat er zelfs onder de zwaarste omstandigheden toch altijd weer personen zijn die moedig genoeg zijn om hun eigen hart en geweten te volgen. Gewoon om een bestaan op te bouwen, lief te hebben en een goede toekomst voor hun kinderen te willen.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het is een meesterwerk om zoveel feiten over een periode van tweehonderd jaar geleden te achterhalen en neer te schrijven in een goed leesbaar geheel. Heel fijn en handig is de uitgebreide stamboom voorin het boek. Zo heb je tijdens het lezen een goed overzicht in de familierelaties.
De foto’s die in het boek zijn afgedrukt zijn een mooie aanvulling op deze familiegeschiedenis.
— Joke

Passage uit het boek

‘Ondertussen betekende de nieuwe politieke realiteit in Charleston dat Leon en Juliette hun kinderen zouden veroordelen tot een bestaan als onopgeleide, onmondige en ongedocumenteerde paria’s, gevangen in een politieke kloof die met de dag dieper en gevaarlijker leek te worden. Niet alleen werden gemengd-bloedigen door de blanke bevolking gewantrouwd en gemeden, ook in de ogen van de zwarte bevolking waren quadroons-voor driekwart blank- als de Herckenrath-kinderen verdacht.
Zouden de slaven ook hier op een dag in opstand komen, dan leed het weinig twijfel dat zij samen met hun ouders en de andere blanken zouden worden afgeslacht, net zoals dat gebeurd was met veel mulattengezinnen in Saint-Domingue. Ze zaten, kortom, als ratten in de val.’

Leesvoorschrift

Neem vooral de tijd voor dit boek om het verhaal in al zijn facetten goed in je op te nemen en leg het boek gerust even weg als het je teveel wordt.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.