Recensie: Bianca Berends – In het Atelier, een kijkje in de keuken van een kunstenaar

Recensie: Bianca Berends – In het Atelier, een kijkje in de keuken van een kunstenaar


Laat het stereotype romantische idee van de peinzende en op inspiratie wachtende kunstenaar maar los. Bianca Berends wacht niet op inspiratie, ze laat in dit boek zien dat je als kunstenaar het avontuur moet aangaan en dat door lef te hebben en door te zetten bijzondere nieuwe creaties ontstaan. Ben je een nieuwsgierige kunstliefhebber die wel eens over schouder van een kunstenaar wil meekijken of ben je zelf kunstschilder en wil je geïnspireerd worden door haar werkwijze? In dit boek zet Berends voor 150 dagen de deuren van haar atelier wagenwijd open. Ze legt uit hoe haar creatieve denkproces werkt en welke technieken en materialen ze gebruikt. Het is een boek vol tips, trucs en gedachtespinsels, maar bovenal vol kleurrijke beelden van een creatieve reis.

ISBN: 9789090346748 – Bianca Berends – Aantal pagina’s: 192 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Informatief boek boordevol foto’s dat je door de ogen van een kunstenaar laat zien hoe een creatief proces verloopt rondom het creëren van kunst.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In het Atelier, een kijkje in de keuken van een kunstenaar is vooral informatief en ter inspiratie. Bianca Berends neemt je 150 dagen mee in haar leven als kunstenares. Ze laat je door middel van foto’s zien hoe haar creatieve proces verloopt, waar ze inspiratie uit haalt, hoe ze nieuwe technieken probeert en hoe een kunstwerk ontstaat. Ze neemt iedere dag foto’s van hetgeen dat ze gemaakt heeft en na een aantal dagen zie je de vorderingen en kun je zien hoe het langzaam een kunstwerk wordt. Ook geeft Bianca je een kijkje in haar atelier.

Bianca deelt ook veel tips met je, bijvoorbeeld voor je creativiteit, hoe je met olieverf en aquarel moet werken en geeft ze tips over materialen. Daarnaast heeft ze een aantal QR-codes toegevoegd waarmee je meer achtergrondinformatie kunt verkrijgen, bijvoorbeeld verschillende timelapses en een videotour door haar atelier.

Ik kan mezelf wel een kunstliefhebber noemen en ik vind het dan ook heel erg leuk om te zien hoe een kunstwerk ontstaat en hoe de kunstenaar dit proces doorloopt. Dit boek is dan ook heel erg leuk wanneer je hier benieuwd naar bent.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Bianca Berends heeft een fijne schrijfstijl. Ze neemt je 150 dagen mee in haar beleving als kunstenaar. Ze legt hierbij veel uit, op een duidelijke manier die voor mij als niet kunstenaar/schilder ook goed te volgen is. Daarnaast deelt ze heel veel foto’s van haar kunstwerken en de technieken die ze probeert. Hierbij schroomt ze ook niet om te vertellen of iets wel werkt of juist niet. Bianca weet haar werkwijze als kunstenares goed te verwoorden door middel van mooie foto’s.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Dag 1. Mijn atelier is net een wit doek: leeg en schoon! Ik heb geen idee waar ik aan begin. Er zit nog geen plan in mijn hoofd. Ik denk niet eens aan mijn thema. Ik heb me omringd met verf, allerlei materialen, papier en stukken doek. Het enige wat ik moet doen is beginnen!

Je denkt misschien: ‘Hoe begin je dan?’ De truc is om gewoon wat te doen en niet na te denken over dat het zou kunnen mislukken. Het belangrijkste wat je NIET moet doen, is denken dat alles wat je maakt mooi moet zijn, die gedachte moet je loslaten. Dus niet bang zijn en er voor gaan!’

Voor wie is dit boek?

Dit boek is voor iedereen die eens een kijkje in het leven van een kunstenaar wil nemen. Of je nou geïnteresseerd bent in het proces dat een kunstenaar doormaakt bij het maken van een kunstwerk of dat je inspiratie zoekt, ik denk dat je zeker iets opsteekt uit dit boek.
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

192 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.