Recensie: Cilla & Rolf Börjlind – De samaritaan

Recensie: Cilla & Rolf Börjlind – De samaritaan


Wanneer Olivia Rönning wordt vermist, gaat haar collega Lisa Hedqvist samen met Tom Stilton – die daarvoor zijn zelfgekozen coronaquarantaine in de Stockholm-archipel beëindigt – naar haar op zoek. Het spoor leidt naar een afgelegen vakantiehuisje, dat echter in lichterlaaie staat wanneer ze er aankomen. In de nog nasmeulende resten wordt even later het verkoolde lichaam van een vrouw gevonden…
Intussen is Mette Olsäter, de inmiddels gepensioneerde leidinggevende van Olivia, benoemd tot nationale veiligheidscoördinator rondom de levering van de Covid-vaccins. Maar iemand lijkt er alles aan te doen de transporten te saboteren.

ISBN: 9789400511491 – Uitgeverij A.W. Bruna – Aantal pagina’s: 305 – Thriller


*****

5 van de 5 sterren – Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een hedendaagse, maar bizarre setting met verschillende verhaallijnen die uiteindelijk samen komen in een bloedstollende climax.’

Hoofdpersonages

*****

We kennen alle personages al uit de vorige delen van de Rönning & Stilton-serie, dit is namelijk deel 7. Het is echter geen enkel probleem om de boeken in een andere volgorde of los van elkaar te lezen, want elk boek is een losstaand verhaal. In De samaritaan onderzoeken Olivia Rönning en haar collega Lisa Hedqvist en dubbele moord en een gerelateerde cold case. Tegelijkertijd regelt hun gepensioneerde leidinggevende Mette Olsäter de verspreiding van de vaccins tegen het coronavirus. Dit gaat echter niet zo gemakkelijk, want de transporten worden gesaboteerd. Olivia’s beste vriend en ex-politieagent Tom Stilton komt zich met de zaak bemoeien, maar wordt getroffen door het coronavirus en belandt in het ziekenhuis.
— Ies

Sfeer

*****

De samenvatting op de achterflap beslaat – zonder al te veel spoilers te geven – maar een paar hoofdstukken. Dat betekent echter niet dat het verhaal daarna saai wordt. Integendeel, het wordt alleen maar spannender. Voeg daar de beklemmende sfeer van de beginperiode van de corona aan toe en je hebt een spannend en benauwend verhaal dat je niet weg kunt of wil leggen.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Cilla en Rolf Börjlind zijn een gevierd schrijversduo die inmiddels zeven delen over Olivia Rönning en Tom Stilton hebben geschreven. Het eerste deel van deze serie, Springvloed is ook verfilmd in een tiendelige serie (helaas net van Netflix gehaald). Ook dit boek is razend spannend. Er wordt constant heen en weer gesprongen tussen de moordzaak die Olivia en Lisa onderzoeken, de vaccintransporten die Mette coördineert en de bijpersonages die iets te maken hebben met de moordzaken. Dit is geen moment verwarrend, want het is duidelijk over wie het gaat én het zorgt ervoor dat je het boek niet kunt wegleggen, want je wil weten hoe het met die ene persoon verder gaat.
— Ies

Passage uit het boek

‘Ik kom overeind en wrijf mijn gezicht tegen de stenen muur in een poging de tape weg te krijgen. Dat lukt, de tape blijft aan mijn wang hangen. Ik loop voorzichtig naar de trap. Als ik op de derde tree sta dringt de lucht mijn neusgaten binnen. Benzine. ‘Sara!’ schreeuw ik. Als ik nog twee treden hoger ben, ruik ik rook. Ze heeft de woning in brand gestoken. Ze is van plan me hierbinnen te laten verbranden. ‘Sárá!’ Wanhopig probeer ik het luik open te krijgen. Ik duw zo hard mogelijk met mijn nek en schouders tegen het hout. Het luik beweegt niet. De rooklucht prikt in mijn neus, ik voel de hitte van het vuur boven me, de houten muren kraken.’

Leesvoorschrift

Je kunt het beste aan De samaritaan beginnen als je een weekje vakantie hebt, want als je eenmaal begonnen bent, kun je het boek niet meer wegleggen. Een zomerzonnetje, glas wijn en je kunt op weg naar Scandinavië.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

305 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.