Recensie: Elisabeth Norebäck – Zeg dat je van mij bent

Recensie: Elisabeth Norebäck – Zeg dat je van mij bent


Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween Alice, de dochter van psychotherapeute Stella Widstrand, maar haar lichaam is nooit gevonden. Als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, weet Stella zeker dat deze Isabelle haar verdwenen dochter Alice is. Ze doet er alles aan om Isabelle ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. Maar dit is niet de eerste keer dat Stella haar dochter ‘terugvindt.’ De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek. Tegelijkertijd probeert iemand koste wat het kost te voorkomen dat Isabelle en zij een band krijgen. Langzaam maar zeker beginnen Stella en Isabelle te twijfelen aan hun herinneringen, hun geheugen en hun identiteit.

ISBN: 9789044634860 – Uitgeverij Prometheus – Aantal pagina’s: 398 – Thriller


*****

5 van de 5 sterren – Annechien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een aangrijpend verhaal over rouw, schuld en obsessie.’

Hoofdpersonages

*****

Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van drie verschillende vrouwen, Stella Wildstrand, Isabelle Karlsson en Kerstin Karlsson.
Stella is een psychotherapeute die mentaal erg instabiel is sinds de vermissing van haar dochter 20 jaar geleden. Ze is er zeker van dat Isabelle haar dochter Alice is en probeert haar dit ook duidelijk te maken. Daar is de moeder van Isabelle, Kerstin, het niet mee eens. Zij is immers de echte moeder van Isabelle en niet Stella.
Isabelle zit in de bloei van haar leven sinds de dood van haar vader heeft ze het erg moeilijk en gaat daarom in therapie bij Stella, met wie ze gelijk een band heeft. Kerstin vindt het maar niks dat haar dochter naar een therapeut gaat en heeft dan ook geen goed woord over Stella. Ze maakt Isabelle dan ook op meerdere manieren duidelijk dat ze geen therapeut nodig heeft.
Kerstin is een overbezorgde moeder die koste wat kost wil dat haar dochter veilig en bij haar is. Ze verlangt steeds meer naar Isabelle en wil ook niet dat ze weggaat en naar een therapeut toe gaat. Als ze erachter komt dat er een klacht over Stella loopt doet ze er alles aan om Stella zwart te maken naar Isabelle toe.
De personages van ‘zeg dat je van mij bent’ zijn zo realistisch beschreven dat ze zo uit het echte leven hadden kunnen komen. Vooral de drie vrouwen maken het boek zo realistisch dat het zo een waargebeurd verhaal had kunnen zijn.
— Annechien

Sfeer

*****

Een realistischere sfeer had Elisabeth niet kunnen geven! Je merkt duidelijk dat er drie verschillende sferen zijn naarmate je steeds wisselt tussen de drie vrouwen. Zo leef je helemaal mee met de rouwende Stella. Begrijp je alle twijfels die Isabelle heeft en haar schuldgevoel naar haar moeder toe. En zo leer je steeds meer over de obsessie van Kerstin naar Isabelle en Stella toe. Zodra je weer wisselt naar iemand anders voel je dat gelijk in de sfeer. Dat heeft Elisabeth zo goed en zo realistisch beschreven.
— Annechien

Schrijfstijl

*****

Net als de personages en de sfeer was ook de schrijfstijl fantastisch. Het is erg vlot geschreven en je wilt ook steeds weer doorlezen. Elisabeth weet een bepaalde spanning te creëren in haar schrijfstijl die je doet snaken naar meer en meer. De gebeurtenissen worden zo realistisch beschreven dat het net lijkt of je er zelf bij bent.
— Annechien

Passage uit het boek

Ik heb over deze dag gedroomd. Gefantaseerd over hoe het zou gaan. Hoe ik me zou voelen, wat ik zou zeggen. Het was niet de bedoeling dat het zo zou verlopen. En dat doet me meer pijn dan ik me had kunnen indenken.
Ik lig op de vloer.
In de foetushouding, armen om mijn knieën.
Adem in. Adem uit.
Ze is terug.
Ze leeft.

Leesvoorschrift

Lees dit boek voor het slapengaan in bed of ’s avonds onderuitgezakt in een lekkere stoel, in een schemerig hoekje. Een glas rode wijn erbij en je hartverscheurende ervaring is compleet.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

398 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.