Recensie: Emily Esfahani Smith – De kracht van betekenis

Recensie: Emily Esfahani Smith – De kracht van betekenis


In De kracht van betekenis stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Op basis van recent psychologisch onderzoek en inzichten uit de filosofie en de literatuur laat Esfahani aan de hand van vier peilers zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Ook voerde ze talloze gesprekken met onder anderen een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut, om erachter te komen hoe je zin geeft aan je leven.

ISBN: 9789025904463 – Ten Have – Aantal pagina’s: 320 – Informatief


*****

3 van de 5 sterren — Luus


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Leer van filosofen en sociale wetenschappers hoe je meer betekenis aan je leven toevoegt.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dit boek leert je in de eerste pagina’s dat de meesten van ons geluk nastreven en daar uiteindelijk niet gelukkig van worden. Wat ons leven wel de moeite waard maakt is betekenis. Emily leert je dat het belangrijk is om ergens bij te horen, bij een familie of een club. Dat ook een doel om bij te dragen aan de wereld het verschil maakt. Dat je leven meer betekenis krijgt als je een coherent verhaal over je leven kunt vertellen. En dat gebeurtenissen die boven het alledaagse uitstijgen ook voor meer betekenis zorgen; naar mooie muziek luisteren of andere dingen die je kippenvel bezorgen. Het boek geeft je wetenschappelijke studies die al deze dingen uitleggen, en hoe dus zelf meer betekenis kunnen toevoegen zodat we uiteindelijk gelukkiger worden.

— Luus

Schrijfstijl

*****

Emily haalt een aantal filosofen (Durant, Tolstoj, etc.) naar voren en legt aan de hand van hun vragen en bevindingen uit waardoor mensen zich gelukkig voelen. Ook schrijft ze over haar eigen ervaringen gedurende haar leven die hebben bijgedragen aan inzicht in gelukkiger worden door meer betekenis te geven aan je leven.
— Luus

Passage uit het boek

Maar toch zullen de meesten van ons een uitnodiging om zich levenslang gelukkig te voelen in een tank afslaan. De vraag is: waarom? Volgens Nozick is de reden dat we terugdeinzen voor zo’n bestaan dat het geluk dat we op die manier vinden leeg en onverdiend is. Je voelt je misschien gelukkig in zo’n tank, maar je hebt geen echte reden om gelukkig te zijn. Je voelt je misschien wel goed, maar je leven is niet echt goed. Een persoon ‘die rondzweeft in een tank’, zo stelt Nozick, is ‘een onbepaald niets’.

Voor wie is dit boek?

Wil je een nieuwe kijk op bekend sociaal wetenschappelijk onderzoek? Dan is dit een interessant boek voor jou. Het boek leest licht en fijn, waardoor je het snel uit zult hebben. Het geeft je inzichten en manieren om meer betekenis toe te voegen aan je leven. Voor mij persoonlijk mocht er nog wat meer diepgang in.
— Luus

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.