Recensie: Ivo Thijssen & Has van Goethem – Bierboek met schuim

Recensie: Ivo Thijssen & Has van Goethem – Bierboek met schuim


In Bierboek met schuim nemen bierkenners Ivo Thijssen en Has van Goethem je mee op een vrolijke ontdekkingsreis langs de vijf bierculturen van Europa, naar origine, bierbrouwerijen en proeverijen. Van kwakglas, Budweiser en abdijbier tot drankspelletjes, bierfestivals en hoe je een halve liter bestelt in het Tsjechisch.

ISBN: 9789021590264 – Kosmos Uitgevers – Aantal pagina’s: 176 – Non-fictie


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Het Bierboek met schuim is een professioneel en relevant boek over de biercultuur in vijf EU-landen.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In Bierboek met schuim staat de biercultuur van verschillende landen van de EU (Nederland, Duitsland, België, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk) centraal. Zo komen onder andere de manier waarop bier wordt gedronken, de meest gebrouwde bierstijlen en de meest gedronken bieren van het besproken land aan de orde. Ik zal geen samenvatting van het boek geven, maar om te refereren aan de titel van het boek; per land verschilt het of bierdrinkers al dan niet een schuimkraag op het bier willen. Opvallend is dus dat iedere bevolking haar eigen biergebruiken en -gewoonten kent. Je zou ook verwachten dat de verschillen in biercultuur tussen buurlanden minimaal zijn, maar dat is niet zo.

Het boek bevat verder veel interessante feiten en wetenswaardigheden die niet eenvoudig op internet te vinden zijn. Het is dus een relevant boek als aanvulling op je collectie bierboeken in je boekenkast. Tenslotte zijn de statistische gegevens opgenomen in duidelijke infographics.
— Antoine

Schrijfstijl

******

Het eerste hoofdstuk van Bierboek met schuim, waarin de do’s and don’ts van het bierdrinken worden behandeld, is op plaatsen wat melig en lijkt toegespitst op een wat jonger publiek. De hoofdstukken waarin de biercultuur van de vijf EU-landen wordt besproken, is de schrijfstijl van Bierboek met schuim te vergelijken met de schrijfstijl van de boeken uit de serie ‘Voor Dummies’. Dus toegankelijk, kort en bondig, in een prettige en professionele stijl. Bierboek met schuim is een informatief bierboek met als verder weg gelegen doel vermaak.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Het unieke aan cask ale is dat het een tweede fermentatie ondergaat in de kelder van de pub. Als een vers vat cask ale wordt geleverd, voegt de Cellar Master suiker en verse gist toe. Er ontstaat een tweede fermentatie waarbij er een klein beetje koolzuur en alcohol geproduceerd wordt. Deze fermentatie is een levendig proces, waarbij er overtollig schuim uit het fust komt en hierdoor bierresten over de grond stromen. Het ‘leeft’ dus echt in de kelder van sommige pubs die dit bier serveren.
Als de fermentatie klaar is na drie dagen, moet het vat nog een dag tot rust komen, zodat alle ingrediënten naar de bodem zakken alvorens het aangesloten wordt. Als een pub dit bier op vrijdag wil serveren, dan moet de keldermeester op dinsdagochtend zijn cask gereedmaken, anders is er op de drukke dagen geen bier.’

Voor wie is dit boek?

Bierboek met schuim is geschikt voor mannen en vrouwen vanaf 21 jaar, die een bierproefcursus hebben gedaan of die al goede kennis hebben van biertypen.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

32%

68%

Hoe dik is de pil?

176 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.