Recensie: J.P. Delaney – Het vorige meisje

Recensie: J.P. Delaney – Het vorige meisje


Na een verschrikkelijke gebeurtenis is Jane toe aan een nieuwe start, in een nieuwe woning. Een lange zoektocht leidt haar naar een huis in Folgate Street. Ze wordt verliefd op het bijzonder gebouw en is zeer gecharmeerd van de beroemde architect, waardoor ze een aantal vreemde regels op de koop toe neemt; er mogen geen boeken, geen foto’s en geen persoonlijke eigendommen worden meegenomen. Dan hoort Jane van de onverwachte dood van de vorige huurster, Emma, die verrassend veel op haar leek. Terwijl ze de waarheid probeert te achterhalen, volgt ze onbewust dezelfde bewegingen, neemt ze dezelfde beslissingen, ervaart ze dezelfde angst als het vorige meisje…

ISBN: 978 9023 466 963 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 398 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren — Petra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een verraderlijk en koelbloedig geschreven whodunit.’

Hoofdpersonages

*****

Het verhaal van Jane en Emma wisselt elkaar per hoofdstuk af en wordt verrijkt met twee mannen: de vriendelijke en behulpzame Simon, de vriend van Emma, en de koelbloedige, en moeilijk te peilen, Edward wiens leven strak staat van de regels.
— Petra

Sfeer

*****

Doordat het verhaal van Jane en Emma door elkaar wordt verteld, krijg je hun verhaal in kleine beetjes toebedeeld. Dit versterkte bij mij het gevoel van een echte whodunit en maakte het boek op sommige momenten grimmig en intrigerend.
— Petra

Schrijfstijl

*****

Het gehele boek is in de eerste persoon geschreven. Zo kijk je mee door de ogen van Jane en Emma, wiens verhalen erg veel overeenkomsten vertonen. Dat maakt dat je scherp moet opletten vanuit welk perspectief, oftewel vanuit Jane of Emma, je aan het lezen bent. De soms nogal bijzondere karakters van de personen in dit boek worden goed neergezet.
— Petra

Passage uit het boek

Het lijkt wel of ik in een film terecht ben gekomen. Op een of andere manier ga ik in deze smaakvolle omgeving eleganter lopen, bewuster staan en probeer ik binnen het geheel mezelf zo goed mogelijk te doen uitkomen. Er is natuurlijk niemand die me ziet, maar ik ervaar het huis zelf, met zijn ruimtelijke vertrekken die zich vullen met de zachte filmmuziek afkomstig van de automatische speellijst van Beheerder, bijna als mijn publiek.
Je aanvraag is goedgekeurd. Meer stond er niet in de e-mail. Ik had het als een slecht teken gezien dat de ontmoeting maar zo kort had geduurd, maar Edward Monkford is blijkbaar iemand die in alles kort en bondig is.

Leesvoorschrift

Een prima boek om op een mistroostige dag te lezen. Om scherp te blijven én warm te blijven met al die rillingen die over je rug zullen lopen, zal een kop hete koffie zeker niet misstaan.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

398 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.