Recensie: Jenny Colgan – Café Zon & Zee

Recensie: Jenny Colgan – Café Zon & Zee


Eindeloze, lege stranden, prachtige natuur, waarom zou je zo’n plek verlaten? Flora McKenzie weet zeker dat het goed was om het kleine Schotse eiland waar ze is opgegroeid te verruilen voor de anonimiteit van de grote stad. Maar als ze voor haar werk ineens terug moet naar huis, staat ze weer oog in oog met haar luidruchtige familie, en met haar verleden. Met behulp van een kookschrift van haar overleden moeder ontdekt Flora haar liefde voor koken en ze opent een pop-uprestaurant in een stoffig roze pandje aan de haven. Nu alleen nog bedenken waar haar toekomst eigenlijk ligt…

ISBN: 9789021022611 – Uitgeverij Luitingh-Sijthoff – Aantal pagina’s: 416 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Café Zon & Zee biedt alles wat men nodig heeft tijdens de donkere dagen: hartverwarmend, feelgood en genieten.’

Hoofdpersonages

*****

Wanneer Flora voor haar werk terug moet naar Mure – het eiland waar ze is opgegroeid – ontdekt ze hoeveel er eigenlijk niet is veranderd. Het verschil met Londen is dan ook wel heel erg groot. Flora is tot over haar oren verliefd op haar baas, Joël, echter ziet hij haar niet staan. Joël is afstandelijk, mysterieus en laat niemand te dichtbij komen. Colton probeert op Mure een luxehotel te bouwen, maar vindt het lastig om de eilandbewoners voor zich te winnen. Flora probeert hierbij te helpen, maar merkt al gauw dat dat nog niet zo gemakkelijk verloopt.
Na de dood van haar moeder heeft Flora weinig contact gehad met haar familie. Haar vader Eck is afstandelijk en haar broers Fintan, Hamish en Innes kijken op haar neer. Het wordt een hele opgave om iedereen weer te ontdooien en om wat leven in de brouwerij te brengen.
— Nienke!

Sfeer

*****

De sfeer is precies wat je van een feelgood roman verwacht: hartverwarmend, clichéachtig en verstand op nul. Wanneer je dit boek leest, kun je lekker wegdromen op de lange stranden van Mure en het gezellige dorpje. Het is sfeervol en maakt dat je snakt naar de zomer. Het plot is een beetje voorspelbaar – vandaar de 4 sterren – maar ergens maakt dat het ook wel weer prettig. Het betekent dat je niet echt hoeft na te denken, gewoon kunt relaxen en je zo door het boek heen vliegt. Het voelt een beetje als vakantie, maar dan in een boek.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Colgan schrijft vlot, maar sfeervol. Ze weet het thema koken door het boek heen te verweven. Koken verbindt als het ware de personages met elkaar. Hierdoor wordt Flora meer met haar moeder verbonden, maar ontdooien de eilandbewoners ook langzaam. Wie kan nu niet de kookkunsten van Flora weerstaan?
De personages vond ik soms wel een beetje jong overkomen. Zeker voor het feit dat Joël zo’n 30 jaar oud is en Flora eind twintig. Het voelde soms jonger dan dat.
Ik vond het fijn om langzaam het hele eiland te ontdekken en Colgan beschrijft dit behoorlijk gedetailleerd. Het eiland kwam prachtig over en het voelde heerlijk om even weg te dromen.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Ze zuchtte diep en staarde over de zee uit. Onder de kleurige lichtspiralen in de lucht zag ze opeens een groep walvissen, die door de mensen bij de haven blijkbaar nog niet gesignaleerd was, omdat die allemaal naar boven stonden te kijken. Aan hun vinnen te zien waren het orka’s, die in het licht van de maan en de aurora borealis door het water buitelden. Alsof zíj wisten waar ze thuishoorde en waren gekomen om haar dat duidelijk te maken. Op deze plek, waar ze zichzelf kon zijn, waar ze werd gewaardeerd en niet slechts een radertje in een enorme, onpersoonlijke machine was. Waar het goed kon zijn. Niet perfect. Maar goed.’

Leesvoorschrift

Met het mooiere weer op komst, kan dit boek natuurlijk niet ontbreken. Pak een glas frisdrank, zoek een mooie plek in de zon en verdwaal langzaam door Café Zon & Zee.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

100%

0%

Hoe dik is de pil?

416 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.