Recensie: Jess Rothenberg – Het Koninkrijk

Recensie: Jess Rothenberg – Het Koninkrijk


Welkom in het Koninkrijk… waar ‘Happily ever after’ niet alleen een belofte is, maar een wet.
Het Koninkrijk is een fantasy-pretpark waar gasten worden ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en hightech wezens.
Ana is een van de zeven Fantasisten, wondermooie android-prinsessen die ontworpen zijn om dromen waar te maken. Dan ontmoet ze Owen, die in het park werkt, en Ana krijgt voor het eerst gevoelens die verder gaan dan haar programmering… Ze is verliefd.
Maar het sprookje verandert in een nachtmerrie als Ana beschuldigd wordt van de moord op Owen. Het is het begin van de rechtszaak van de eeuw. Door getuigenissen in de rechtbank, interviews en Ana’s herinneringen ontstaat een verhaal van liefde, leugens en wreedheid – en wat het écht betekent om mens te zijn.

ISBN: 9789048843794 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 320 – Young Adult


*****

3 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Het Koninkrijk is een sprookje met een (te) abrupt einde.’

Hoofdpersonages

*****

Ana is een van de Fantasisten en is gelijk een bijzondere Fantasist, ze lijkt namelijk gevoel te hebben. Dat ligt niet echt voor de hand ligt voor een niet menselijk, maar technologisch opgebouwd wezen. Ze wordt er van verdacht een moord gepleegd te hebben en het bijzondere is dat ze lange tijd gevangen wordt gezet en berecht wordt. Andere Fantasisten die niet goed functioneren worden direct onschadelijk gemaakt.
Owen is werkzaam in het park en Ana voelt zich bijzonder gecharmeerd door hem. Als een androïde verliefd kan worden, is Ana verliefd op hem. Owen groeit door naar verschillende functies, maar iedere keer kruist zijn pad dat van Ana. Wie Owen nu precies is, wordt lang niet duidelijk.
De omgeving waarin Ana leeft en Owen werkt is belangrijker dan de hoofdpersonen zelf.
— Isolde

Sfeer

*****

Al snel tijdens het lezen krijg je bij het pretpark het Koninkrijk associaties met Disneyparken. Maar dan in de (verre) toekomst, met nieuwe snufjes en fantasy-aspecten. Het is sprookjesachtig en onheilspellend tegelijk.
Een leuk detail, dat door het hele boek is doorgevoerd, is dat pretpark Het Koninkrijk zich ten doel stelt om iedere maand een uitgestorven dier te herintroduceren. De hoofdstuktitels verwijzen naar het betreffende dier: ‘de juli van de kitvos’, ‘de mei van de roodschouderglansspreeuw’, ‘de november van de noordelijke witte neushoorn’. De hoofdstuktitels verwijzen ook naar de datum waarop de rechtszaak tegen Ana zal plaatsvinden: ‘zeventien maanden voor de rechtszaak’.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het boek leest vlot en makkelijk. De voortdurende sprongen in tijd en ruimte maken het soms wat onduidelijk en je op die momenten je aandacht goed bij het verhaal houden. De rechtszaak vindt plaats in 2096, de voorafgaande gebeurtenissen in 2094 en 2095. Maar het boek bestaat ook uit rechtbankverslagen, processtukken en verslagen van de ondervraging na de berechting.
Het verhaal is lange tijd heel zorgvuldig opgebouwd, maar het einde is nogal abrupt. Nu zie je over het algemeen een plottwist meestal niet aankomen, de draai die aan het einde van ‘Het Koninkrijk’ wordt gemaakt is totaal onverwacht en wordt helaas wat afgeraffeld. Het einde had wat zorgvuldiger mogen zijn.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ik weet niet waarom ik zo opgewonden ben om juist de beer te zien. Ik houd van alle dieren evenveel, maar op de een of andere manier is de komst van de ijsbeer voor mij extra bijzonder. Misschien dat het te maken heeft met de fabel die moeder ons jaren geleden vertelde, over de prinses die droomt van een gouden krans en over de witte beer die haar die brengt. Of misschien komt het omdat de vorige VUS (Voorheen Uitgestorven Soort) die we in Winterland hadden, een narwal, is doodgegaan nog voordat hij volwassen was. Deze jonge ijsbeer voelt aan als een nieuw begin.’

Leesvoorschrift

Een druilerige zondagmiddag of juist een zonnige ochtend, eigenlijk kan je dit boek op alle momenten lezen. Het is in ieder geval wel een ultieme voorbereiding als je  naar een themapretpark als de Efteling of Disneyland gaat. Met dit boek kun je lekker in de sfeer komen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

85%

15%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.