Recensie: John Steinbeck en Rébecca Dautremer – Muizen en mensen

Recensie: John Steinbeck en Rébecca Dautremer – Muizen en mensen


Muizen en mensen vertelt het verhaal van de mentaal zwakke Lennie en zijn beste vriend George. Samen dromen ze van een eigen boerderij. Maar het noodlot beslist er anders over. Een boek over houden van zachtheid, het niet kennen van eigen krachten, wraak, vriendschap en moeten vluchten.

Steinbeck en Dautremer delen de liefde voor het potlood. De eerste om ermee te schrijven, de tweede om te tekenen. Het prachtige prentenboek Muizen en mannen (origineel Of mice and men) geschreven door John Steinbeck en geïllustreerd door Rébecca Dautremer moest er dus ooit wel komen. Voor de auteur weliswaar postuum.

ISBN: 9789002270338 – Uitgeverij Davidsfonds – Aantal pagina’s: 420 – Graphic novel


*****

4 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Muizen en mensen laat zien hoe tekst en illustratie naadloos samen kunnen werken en de emotie nog sterker kunnen overbrengen.’

Hoofdpersonages

*****

George en Lennie trekken samen op. Lennie is mentaal zwakbegaafd en sinds zijn tante Clara is overleden, heeft George de zorg voor hem opgenomen. Lennie kent zijn eigen kracht niet en snapt vaak niet wat er aan de hand is. Wanneer hij bang is of in paniek raakt, neemt zijn kracht de overhand en gebeuren er wel eens dingen die hij niet zo bedoeld had. Zo is hij gek op dieren, zoals konijnen, muizen en honden. Door zijn enthousiasme is het echter meerdere keren voor gekomen dat hij een muis per ongeluk heeft dood gemaakt door te heftig te aaien.
Ze zijn vaak op zoek naar nieuw werk, omdat Lennie zijn eigen kracht niet kent en opvattingen niet helemaal begrijpt, waardoor ze nogal eens in onprettige situaties terecht komen.
— Nienke

Illustraties

*****

Dautremers illustraties zijn prachtig om te bekijken. Ze vullen de tekst van Steinbeck naadloos aan en brengen de emoties nog dieper en intenser over.
De verschillende stijlen die Dautremer in het boek aanhaalt zijn een genot voor het oog; de veelzijdigheid is ongekend. Met haar illustraties toont zij haar interpretatie van het verhaal. De illustraties zijn een kunstwerk op zich en ik heb alleen maar lof voor hoe Dautremer dit tot stand heeft laten komen. Op elke bladzijde valt er zoveel te zien.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl was voor mij enorm wennen. Het wordt plat neergezet en is niet in perfect Nederlands neergezet, een soort dialect. Toch siert dit het boek en past het bij de personages, dus achteraf gezien ben ik blij dat ze het zo hebben gedaan. Het is makkelijk te volgen en tussen de regels door valt er nog wel eens wat op te pikken.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Vriendelijk zei Crooks: ‘Misschien snap je ’t nou. Jij heb George. Je wéét dat-ie terugkomt. Stel dat je niemand heb. Stel dat je ’t slaaphuis niet in mag en niet mee mag rummyen omdat je zwart bent. Hoe zou je ’t vinden? Stel dat je hier boeken mot zitten lezen. Stel dat je hoefijzers ken werpen tot ’t donker wordt, maar dan boeken mot gaan lezen. An boeken heb je niks. ’n Mens heb iemand nodig – iemand in z’n buurt. Hij begon te jammeren. ’n Mens wordt gek as-ie niemand heb. Maat niks uit wie zolang-ie maar bij je is. Geloof me maar, riep hij, geloof me maar dat ’n mens ziek wordt as-ie te eenzaam wordt.’

Leesvoorschrift

Lees Muizen en mensen op een rustige zondagmiddag. Je hebt wel even de tijd nodig om alle mooie illustraties en de intrigerende tekst in je op te nemen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

420 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.