Recensie: Julia Whelan – Een jaar met jou

Recensie: Julia Whelan – Een jaar met jou


Hij heeft een geheim, zij staat voor een onmogelijke keuze en ze hebben maar één jaar samen

De Amerikaanse Ella volgt haar droom: een jaar studeren aan de universiteit van Oxford, in Engeland. Na dat jaar zal ze aan de slag gaan voor het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Tot die tijd dompelt ze zich onder in de Engelse cultuur en literatuur.

Maar haar jaar verloopt anders dan verwacht. Haar poëziedocent Jamie blijkt zeer aantrekkelijk, ook al blijft hij afstandelijk. Ze worden friends with benefits; Ella is immers maar een jaar in het land. Langzaam ontdekt Ella echter dat Jamie een groot geheim bij zich draagt, een geheim dat hun relatie – en Ella’s toekomst – volledig zal veranderen. Als het einde van het universiteitsjaar nadert, staat Ella voor de onmogelijke keuze: blijft ze of gaat ze terug?

Een onvergetelijke roman over een vastberaden jonge vrouw, een onweerstaanbare man en de liefde die hen onherroepelijk zal veranderen.

ISBN: 9789402701548 – Uitgeverij HarperCollins – Aantal pagina’s: 384 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Een jaar met jou liet mij sprakeloos achter en dan weet je eigenlijk al dat het goed zit.’

Hoofdpersonages

*****

De Amerikaanse Ella jaagt haar droom na om aan Oxford een master literatuur te volgen. Na dit jaar zal ze aan de slag gaan in het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Echter loopt haar plan net iets anders dan ze had verwacht. Haar poëzieprofessor Jamie blijkt erg onweerstaanbaar te zijn. Ze besluiten friends with benefits te worden, want Ella is toch maar een jaar in het land. Wat Ella niet weet, is dat Jamie een groot geheim met zich meedraagt. Langzaam ontdekt ze de waarheid, maar wat ze niet door heeft, is dat hun levens langzaam, maar zeker, onherroepelijk zullen veranderen.
Ik heb zo ontzettend van Ella genoten. Ze weet wat ze wil en heeft een doel; standvastig dat ze is. Toch is ze niet perfect. Ze leert zichzelf kennen. Ze kwam naar Oxford voor een once-in-a-lifetime-ervaring, maar koos ervoor om een leven lang te ervaren, te ontdekken, te voelen.
Jamie en Ella zijn allebei erg intelligent. Hun gesprekken over poëzie waren zo ontzettend interessant dat ik nu, dankzij Jamie, Alfred Tennysons werk wil lezen. Jamie heeft prachtige droge humor en is zo ongelooflijk optimistisch. Ik kon zo genieten van zijn kijk op poëzie en zijn obsessie met Tennyson. Daarnaast vond ik hun connectie bewonderenswaardig. We zien langzaam het respect voor elkaar komen. Ze worden gelijken op het gebied van woorden en leren nog steeds van elkaar.
— Nienke

Sfeer

*****

Geen moment heb ik mij verveeld tijdens Een jaar met jou. Ik wilde alleen maar doorlezen en genoot ontzettend van de manier waarop over Oxford verteld werd. Daarnaast kon ik de droge humor zo enorm waarderen. Zeg nu zelf, dat is toch fantastisch? Alles wat Oxford te bieden had, leek mij te intrigeren. Ik vond het fantastisch om op deze manier nieuwe literatuur te ontdekken, maar ook om op een bepaalde manier het studentenleven van Oxford te ontdekken.
Wanneer het geheim ontdekt wordt, verandert de toon van het boek. Bij deze veranderde setting ging ik anders tegen het leven en de personages aankijken. Ik begon me af te vragen of ik het ook zo zou hebben gedaan. Ik ging meer zoeken achter de beslissingen van de personages en begreep ze opeens veel meer. Ik snapte waarom ze bepaalde acties hadden gedaan.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Een jaar met jou wordt op een vlotte manier geschreven, maar is niet te snel. Niet alle onnodige momenten in dat jaar worden namelijk beschreven. De juiste, belangrijkste momenten worden eruit gefilterd. Dit maakt dat het boek niet traag wordt.
De personages worden op een prachtige manier neergezet en ik hield van ze allemaal. Ze waren allemaal wonderbaarlijk en uniek op hun eigen manier. Ze lieten mij nadenken over het leven en gunden mij een kijk in de wereld van hun dierbare literatuur. Het leek bijna te makkelijk om ze zo snel al te mogen. Alsof ik de personages al jarenlang kende.
Elk hoofdstuk smaakte naar meer en dan weet je dat je een goed boek hebt gevonden. Whelan begint daarnaast ook elk hoofdstuk met een gedicht en weet dit te koppelen aan Ella en Jamie, de hoofdpersonages.
— Nienke

Passage uit het boek

“Na een schilderachtige brug gaat de smalle tweebaansweg over in een drukke hoofdstraat met aan weerszijden gebouwen in een allegaartje van architectuurstijlen, daartussen is nauwelijks ademruimte. Net als de menigte bij de finish van een marathon juichen deze gebouwen me toe, ze verwelkomen mij in hun stad. Sommige hebben schuine, met leien bedekte daken, andere een soort kantelen. Sommige van de grotere gebouwen hebben enorme houten poorten die eruitzien alsof ze ter plekke zijn uitgehouwen, een versmelting van tijdloos hout en steen die me de adem beneemt. Misschien geven die deuren wel toegang tot een van de achtendertig colleges van Oxford? Dit overtreft alle verwachtingen waar ik al die jaren over heb gefantaseerd en gedroomd.”

Leesvoorschrift

Pak een kopje thee, zoek een warm, rustig plekje en geniet van de sfeer in Oxford.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

90%

10%

Hoe dik is de pil?

384 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


 


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.