Recensie: Julie Kagawa – Ziel van het zwaard

Recensie: Julie Kagawa – Ziel van het zwaard


Eens in de duizend jaar, wanneer een nieuw tijdperk aanbreekt, krijgt degene die op dat moment eigenaar is van een geheimzinnige perkamentrol een geweldige kans. Hij of zij kan de grote Kami-draak aanroepen en een wens doen. De nieuwe tijd is bijna daar, en boze krachten zijn eropuit om de rol in handen te krijgen.
Tot nu toe is het de zestienjarige Yumeko gelukt de drakenrol uit handen van de vijand te houden. Ze is al een eind op weg om haar stukje van de rol naar de tempel te brengen, waar het veilig is.
Maar dan dient zich een nieuwe vijand aan: een levensgevaarlijke demon, die eeuwenlang gevangen zat in een vervloekt zwaard, is ontsnapt en heeft bezit genomen van Kage, de jongen die had beloofd haar te beschermen…

ISBN: 9789402703689 – HarperCollins Holland – Aantal pagina’s: 417 – Young Adult


*****

3 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Japanse mythologie is nog nooit zo interessant geweest.’

Hoofdpersonages

*****

Het is Yumeko gelukt om de drakenrol uit handen van de vijand te houden. Echter is al het kwaad nog niet geschied. Een gevaarlijke demon, Hakaimono, is ontsnapt uit het zwaard van Kamigoroshi, wat Kage Tatsumi met zijn leven beschermd. Hakaimono heeft bezit genomen van Tatsumi en is erop uit om de rol te bemachtigen.
Yumeko is samen met Okame, Daisuke en Reika onderweg naar de tempel van de Stalen Veer om het andere deel van de drakenrol te bemachtigen. Dit gaat echter niet zonder kleerscheuren en ze komen al snel de verschillende vijanden tegen.
Alle personages zijn zo loyaal tegenover Yumeko, maar ook tegenover de missie: het beschermen van de rol. Ze zouden liever doodgaan om zo de rol en Yumeko te beschermen dan dat de rol in andere handen viel. Ik vond de relatie tussen hen allemaal erg fijn om te lezen.
Ook moet ik toegeven dat ik Hakaimono’s sarcastische humor erg waardeerde.
— Nienke

Sfeer

*****

Wederom had ik in het begin moeite om in het verhaal te komen. De actie kwam pas later in het verhaal. Ik vond het lastig om het boek in delen te lezen, aangezien ik het erg druk had en ik hierdoor wel gedwongen werd. Het is een boek dat je het liefst in één ruk uitleest, omdat je anders snel uit het verhaal ligt. Ik had verwacht dat het me hierdoor zou aansporen om het sneller weer op te willen pakken, maar dat viel me tegen.
Toch blijf ik me verbazen over de Japanse mythologie en hoe interessant ik dat vind. De verschillende kami, demonen en geesten vond ik erg goed bedacht.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Kagawa heeft, naar mijn idee, er een gewoonte van gemaakt om het verhaal moeilijk op gang te laten komen. De focus wordt meer gelegd op de achtergrond van de personages en hun motieven. Er is minder actie vergeleken met het eerste deel. Het is een typisch midden-boek van een trilogie. Het tempo nam toe naarmate het einde naderde en hierdoor las ik het verhaal ook met meer plezier, aangezien er zoveel gebeurde in de laatste paar hoofdstukken. Ziel van het zwaard is niet zo spannend als Schaduw van de vos, maar toch nodigt het einde mij ontzettend uit voor deel 3. Stoppen met zo’n cliffhanger? Ontzettend illegaal.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Ik huiverde. Nu realiseerde ik me waarom Tatsumi zo kil was, waarom hij bijna nooit iets zei en altijd afstand hield van anderen. Waarom hij alle pijn, angst, woede en verdriet onderdrukte. Niet omdat hij een zielloze moordenaar was, maar om de oni van zich af te houden. Als Hakaimono de waarheid sprak en ik inderdaad verantwoordelijk was voor de vrijlating van de demon uit het zwaard, dan zou ik ook degene zijn die hem terugjoeg en de deur in zijn gezicht dichtsloeg, zodat hij nooit meer zou kunnen terugkeren om ons te kwellen.’

Leesvoorschrift

Plan een weekendje vrij voor Ziel van het zwaard. Geloof me, je hebt het nodig. Nestel je op de bank met een paar snacks erbij en lees het boek in één ruk uit.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

417 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.