Recensie: Kendare Blake – Koninginnen

Recensie: Kendare Blake – Koninginnen


Drie zusjes
Eén troon…

Op het eiland Fennbirn wordt elke generatie een drieling geboren – drie koninginnen, alle drie erfgenaam van de troon en alle drie in het bezit van een bijzondere kracht.

Mirabella kan met een knip van haar vingers vlammen doen oplaaien en hevige stormen ontketenen. Katherine kan zonder blikken of blozen het dodelijkste gif doorslikken zonder ziek te worden, en Arsinoe, zo gaat het gerucht, kan de mooiste bloemen laten bloeien en wilde leeuwen temmen met één enkele blik.

Maar aangezien er maar één van hen gekroond kan worden, moeten de zussen de strijd met elkaar aangaan. Op de nacht van hun zestiende verjaardag, begint het gevecht. En dat is niet zomaar een spelletje, maar een gevecht op leven en dood…

ISBN: 9789402755978 – Uitgeverij HarperCollins Holland – Aantal pagina’s: 350 – Young Adult


*****

4 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Koninginnen beschikt over een intense setting met een gewelddadig randje; een uniek stukje fantasy.’

Hoofdpersonages

*****

Katharine, Mirabella en Arsinoe zijn alle drie in het bezit van een bijzondere kracht. Elke generatie wordt er een drieling geboren op het eiland Fennbirn. Alle drie erfgenaam van de troon, maar slechts één kan gekroond worden. Katharine kan zonder ziek te worden het dodelijkste gif doorslikken, Mirabella kan de elementen naar haar hand zetten, en Arsinoe kan, volgens de geruchten, bloemen laten bloeien en wilde dieren temmen.
Ik vond het lastig om in het begin de personages te volgen. Het zijn er namelijk behoorlijk veel. De verhalen van Katharine, Mirabella en Arsinoe spelen zich los van elkaar af en alle drie hebben ze verschillende bijpersonages in hun verhaal. Al deze personages moest ik een plekje geven en af en toe was het wat vaag. Toch vond ik het intrigerend om te lezen dat, ondanks dat ze zussen zijn, er vanaf de geboorte al in wordt gedramd dat ze elkaar moeten haten. Ik ben zelf 1/3e van een drieling en dat is voor mij heel lastig om te begrijpen, want je bent verbonden met elkaar. Je hebt een unieke band. Ik vond het ook mooi dat Mirabella dit nog wel ergens voelde. Alle drie zijn ze zo verschillend en gaan ze anders om met het feit dat er maar één iemand gekroond kan worden. Het is mooi om te lezen dat ze niet als één geheel gezien worden, want geloof me, mijn zussen en ik worden vaak als één geheel gezien, terwijl we toch echt alle drie individuen zijn. De nadruk wordt hier echt op het individu gelegd en dat is erg prettig.
— Nienke

Sfeer

*****

Het duurt een tijdje voor het boek echt op gang komt, wat ergens ook wel logisch is, want de personages en verschillende plaatsen moeten eerst bekend terrein worden. De sfeer is gewelddadig en intens. Alle drie de zussen worden anders voorbereid op het vermoorden van hun zussen. Waar Katharine mishandeld wordt, wordt Arsinoe warm ontvangen door haar pleegfamilie. Blake houdt het mysterieus, wat ik ergens erg prettig vond, want hierdoor blijf je lezen. De krachtige gaven die ik van de zusjes verwacht had, bleken net iets anders in elkaar te steken en het ontdekken hiervan was erg interessant.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Koninginnen is gemakkelijk om te lezen. Het unieke van het boek is dat de verschillende hoofdstukken echt op de drie zusjes gebaseerd zijn. Toch vond ik het eerste deel van het boek vrij traag. Het kostte me wel moeite om hier doorheen te komen. Gelukkig lost dat op als je eenmaal verder komt. Je moet er even doorheen. De tweede helft wordt interessanter, omdat het verhaal gewelddadiger en intenser wordt. Er gebeuren meer voorvallen en de verhaallijnen van de zusjes worden met elkaar verweven en je begint de strijdlust te ruiken.
Ondanks het trage begin, heeft het einde mij verpletterd en kan ik niet wachten om te zien hoe deel twee gaat uitpakken.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Toch vindt Katharine het leuk om verhalen te horen over hen die haar zijn voorgegaan. Het enige verhaal dat Natalia over Camille wil vertellen is hoe ze haar kroon heeft bemachtigd. Hoe ze haar zussen op zo’n sluwe, stille wijze wist te vergiftigen dat het dagen duurde voordat ze eraan bezweken. Hoe vredig ze eruit zagen toen alles voorbij was – het was dat er schuim op hun lippen lagen, anders zou je geloofd hebben dat ze in hun slaap waren gestorven.’

Leesvoorschrift

Pak een kopje thee, een dekentje en kruip weg op de bank met Koninginnen. Kaarslicht kan helpen om de gewelddadige situaties iets draaglijker te maken.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

350 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.