Recensie: Keziah Frost – Een tweede leven voor Norbert Z.

Recensie: Keziah Frost – Een tweede leven voor Norbert Z.


Norbert Zelenka woont samen met zijn trouwe hondje Ivy in een klein toeristenstadje aan het Ontariomeer. Hij is drieënzeventig jaar, arm en eenzaam. Norbert is bescheiden en heeft altijd in de schaduw van anderen gestaan.
Zijn eenzaamheid wordt opgemerkt door drie vlotte dames en leggen hem een plan voor. Zij willen hem de kunst van het kaartlezen leren en zien in hem de waarzegger van hun stadje. Norbert stemt aarzelend in en hij blijkt, na jarenlang de persoonlijke drama’s van andere mensen te hebben geobserveerd, een uitstekend waarzegger te zijn.
Al snel breidt zijn klantenkring uit en Norberts kleine wereld wordt groter met nieuwe vrienden en volop zelfvertrouwen.
Maar wanneer Norbert met een kaartlegging een slechte voorspelling laat zien aan een jonge vrouw, loopt het toch allemaal iets anders en dreigt er gevaar aan de horizon.

ISBN: 9789045219110 – Karakter Uitgevers – Aantal pagina’s: 335 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Inspirerend verhaal voor de oudere lezer.’

Hoofdpersonages

*****

Norbert Zelenka, een rustige bescheiden man die de eindjes aan elkaar moet knopen. Hij heeft zijn vaste gewoontes en is onafscheidelijk met zijn trouwe hondje Ivy. Hij heeft de gave om goed te luisteren en mensen te observeren. Om zijn dagen wat inhoud te geven en wellicht nieuwe vrienden te maken, is hij een schildercursus gaan volgen bij de Kunstkring en maakt daar kennis met “Carlotta’s Club”. De club met drie dames van zijn leeftijd die al tientallen jaren bevriend zijn met elkaar, aangevoerd door Carlotta.
Carlotta Moon, een dominante vrouw die graag de leiding heeft over de nieuwe projecten die ze verzint.
Birdie Walsh, de vrouw met rossig haar en sproeten en een dromerige blik in haar ogen. Haar geheim is dat zij geesten ziet van overleden vrienden en praat met hen.
Margaret Birch, 87 jaar, klein en sprankelend en gaat onenigheid het liefst uit de weg.
— Joke

Sfeer

*****

Het verhaal heeft een gemoedelijke sfeer die echt bij deze oudere mensen past. Het geeft je een goed gevoel wat bij vriendschap, eenzaamheid en veerkracht past. De veerkracht om iets nieuws op te pakken en succes te hebben op latere leeftijd.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het is een vlot geschreven verhaal en met veel humor verteld. Tussen de regels door zijn er aardig wat levenslessen te lezen.
Elk hoofdstuk begint met de uitleg van een bepaalde kaart en achterin zit nog een overzicht van wat elke kaart te betekenen heeft.
Het uiterlijk en de karakters van de personages worden mooi omschreven zodat deze personen tot leven komen tijdens het lezen.
— Joke

Passage uit het boek

Norbert maakte zijn kwasten schoon en zette zijn nog natte doek voorzichtig weg, waarna hij terugliep naar de ruimte waar de schilderijen werden ingelijst om een opdracht af te maken. Hij was bezig doeken recht te leggen en de messen en glasreiniger weg te bergen toen Carlotta, Margaret en Birdie naar beneden kwamen. Ze waarschuwden elkaar voorzichtig te zijn op de trap en mopperden op elkaar. “Pas zelf op”
Ze bleven even staan om Ivy te aaien en Norbert een goede avond te wensen. “Waar denk je aan, Norbert?” vroeg Margaret. “Je lijkt in gedachten te zijn verzonken”
Norbert keek verrast op. Sinds die ochtend in zijn huis had de club geen belangstelling meer getoond voor zijn gemoedstoestand. Hij had zich in hun gezelschap niet zo onzichtbaar gevoeld als voorheen, maar blijkbaar waren ze niet meer in zijn financiële problemen geïnteresseerd.

Leesvoorschrift

Dompel jezelf onder in dit boek op een mistige druilerige dag en verwen jezelf met een goed glas wijn. Maak daarna een stevige wandeling om inspiratie op te doen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

335 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.