Recensie: Khize Wamazambezi – In Afrika

Recensie: Khize Wamazambezi – In Afrika


Reis mee door de spannende geschiedenis van Afrika! Samen met Avi en Kumbi kom je van alles te weten over de jager-verzamelaars in de prehistorie, over koninginnen in het koninkrijk Nubië en over de strijders voor onafhankelijkheid.

Ook ontmoet je belangrijke mensen uit de Afrikaanse geschiedenis zoals Mansa Moussa, die zijn goud uitdeelde, en Harriet Tubman, die vocht tegen de slavernij. Laat je inspireren door de geschiedenis van Afrika!

ISBN: 9789000356713 – Uitgeverij Unieboek Het Spectrum – Aantal pagina’s: 52 – Informatief boek / Kinderboek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een speels vormgegeven boek over de geschiedenis van Afrika, gericht op kinderen maar ook heel interessant voor volwassenen.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In Afrika met Avi en Kumbi neemt je in vogelvlucht mee door alle aspecten van de geschiedenis van het continent Afrika, vanaf 200.000 jaar geleden tot nu. Het gaat over de mensen die er leefden en leven, de verschillende koninkrijken, het kolonialisme, de transatlantische slavenhandel, apartheid en de moderne industrialisatie. Het boek behandelt heel veel onderwerpen en heel veel belangrijke personen, toen en nu, van Cleopatra tot en met Nelson Mandela.

Het boek bestaat uit spreads van steeds één pagina over één onderwerp. Slechts incidenteel besteedt Wamazambezi, Zuid-Afrikaans hoogleraar geschiedenis, twee pagina’s aan een thema, bijvoorbeeld bij de verspreiding van beschavingen.

Avi en Kumbi, twee Afrikaanse kinderen, nemen je mee op reis door de tijd en over het continent. Dit concept had beter uitgewerkt kunnen worden, zeker omdat het boek primair gericht is op kinderen. Ik had zelf verwacht Avi en Kumbi in het hele boek tegen te komen en niet op slechts een deel van de spreads.

In Afrika met Avi en Kumbi geeft je in vogelvlucht een blik in de geschiedenis van Afrika. Dat is heel waardevol, want veel zaken zullen bij velen onbekend zijn. Het boek stipt heel veel onderwerpen aan. Voor kinderen gaat de informatie over het algemeen diep genoeg, volwassenen hebben ongetwijfeld behoefte aan meer informatie, maar vinden in de spread voldoende uitgangspunten voor goede zoektermen op internet. Het boek is hiermee een goed uitgangspunt voor lessen op school, of voor een werkstuk.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

In Afrika met Avi en Kumbi leest prettig. Het taalgebruik is goed afgestemd op de doelgroep: kinderen in de basisschoolleeftijd. Er staat alleen maar informatie in het boek, ondanks de vlotte stijl lees je daarom niet echt door. De informatie smaakt naar meer, je wilt meer weten en gaat daarom dingen opzoeken. Daarnaast bereik je op een gegeven moment een zeker verzadigingsniveau en kan je beter een andere keer doorlezen om alles op te slaan.

In Afrika met Avi en Kumbi is niet echt een boek om van voor naar achter door te lezen, wat natuurlijk ook kan. Het is een boek om in te grasduinen, om in te zoeken, om verbanden mee te gaan leggen, kortom, het is een echt naslagwerk.
— Isolde

Passage uit het boek

‘De Modjadji-koninginnen zijn de heerser van het Balobedu-volk in Zuid-Afrika. Elke koningin wordt Modjadji genoemd en men gelooft dat ze regen kunnen maken. De eerste regenkoningin was Maselekwane Mojdjadji, die in de 19e eeuw regeerde. Er zijn zeven regenkoninginnen geweest.’

Voor wie is dit boek?

In Afrika met Avi en Kumbi is primair geschreven voor kinderen in de basisschoolleeftijd vanaf zeven jaar. Het woord- en taalgebruik is hierop afgestemd. Echter, uiteindelijk is dit boek interessant voor iedereen die interesse heeft in geschiedenis en iedereen die meer wil weten over Afrika. Leeftijd is hierbij niet zo interessant.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

52  pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.