Recensie: Leon Verdonschot – Rico

Recensie: Leon Verdonschot – Rico


Van de ene overwinning naar de andere … Ricardo (‘Rico’) Verhoeven werd door Leon Verdonschot een tijd lang gevolgd om te aanschouwen hoe zijn professionele leven er uit ziet. En om een inkijk te krijgen in de persoon van Rico. Wat vertellen de familieleden van Rico? Wat kenmerkt Rico in de ring en daarbuiten? In veel kleine hoofdstukjes krijgt de lezer langzaamaan een idee. Verder geeft de auteur talrijke en humoristische gebeurtenissen weer uit het dagelijks leven van Rico, thuis en in zijn vrije tijd.

ISBN: 9789048853878 – Uitgeverij Inside – Aantal pagina’s: 272 – Non-fictie


*****

3 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Fragmenten uit het leven van een ‘kickboks-legende to be’ opgetekend in een boekje, dat beslist geen biografie mag heten.’

Hoofdpersonages

*****

Rico Verhoeven leren we in dit boek kennen als gedisciplineerde kickbokser. Het vechten is hem door zijn vader met de paplepel ingegoten. Zijn vrouw Jacky heeft ook een achtergrond in de vechtsport, samen met haar heeft Rico drie kinderen. Rico kan met recht een drukke baas worden genoemd. Hij geeft workshops, presentaties, interviews, spreekt belangeloos videoboodschappen in en reist van China naar de Verenigde Staten voor zijn bokscarrière. Rico is scherpzinnig, ad rem en nogal ‘down to earth’. Rico wordt als een zachtaardige goedzak en een ‘verstandige jongen’ neergezet. Zijn loyaliteit staat hem echter regelmatig in de weg, en dan voornamelijk in privésituaties. Hij ambieert om acteur te worden.
— Antoine

Sfeer

*****

Beslist geen zware kost, dit boek. De sfeer is luchtig, vooral wanneer een humoristisch fragment uit het dagelijks leven van Rico wordt weergegeven. Iets minder luchtig, maar wel openhartig, zijn de hoofdstukjes waarin de teamleden en de naasten van Rico aan het woord worden gelaten. Fijn van dit boek is dat er regelmatig humor wordt gebruikt. De enige uitzondering is als Rico het stervensproces van zijn vader vertelt. Ondanks deze ingrijpende gebeurtenis was iets meer diepgang gewaardeerd geweest. Tevens had het boekje wat mij betreft uitgebreider gemogen om een ‘echte’ biografie te worden genoemd.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Jammer genoeg scoort dit boek slecht op schrijfstijl. Het boek is niet spannend, niet meeslepend, wel enigszins filmisch geschreven, vooral waar het gaat om het overlijden van Rico’s vader. Het is een boek dat vlot leest door de wel heel erg korte hoofdstukjes. In het begin irriteerde het populaire en platvloerse taalgebruik van de teamleden van Rico (“schijten”, “poepen”, “kotsen”). Eerlijk gezegd, naderhand verbeterde dat wel. Hier en daar staat een storende spelfout. Vooral in de eerste hoofdstukjes staan enkele zinnen in het boek die niet ‘lopen’. Sommige hoofdstukjes komen uit de lucht vallen of worden op onlogische plaats in het boek gezet.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Rico lijkt niet erg veel zin te hebben in een gesprek, tot de man al Rico’s statistieken uit zijn hoofd begint op te noemen. Hij blijkt een kenner van Rico, in elk geval van zijn cijfers. En nu wil hij graag weten wat Rico’s strategie tegen die Braziliaanse reus gaat worden. Rico vertelt er iets over. ‘Is het ook weleens níét goed gegaan?’ ‘Dat is lang geleden. Maar zoals je ziet doen we er veel aan om het wel goed te laten gaan.’ ‘Je vecht 9 december in Rotterdam toch tegen een tegenstander waar het ooit tegen is misgegaan?’ Rico schiet in de lach. ‘Jij weet echt alles, hè? Weet je ook mijn pincode?’’

Leesvoorschrift

Bij gebrek aan een betere activiteit lees je dit boek in de boksschool, terwijl je aan het wachten bent op je wekelijkse uurtje kickboksen. Je bent al omgekleed en wacht op het moment dat je trainer eraan komt om je vingers in te tapen, waarna de les kan gaan starten. Bidonnetje water erbij, de song ‘Eye of the Tiger’ van Survivor op de achtergrond, vaseline op het gezicht en je bent ‘ready to go’.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

30%

70%

Hoe dik is de pil?

272 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.