Recensie: Magnus Jonsson – De man die met poppen speelde

Recensie: Magnus Jonsson – De man die met poppen speelde


Linn Ståhl, een whizzkidd en cryptologie-expert, wordt door de politie om hulp gevraagd bij het oplossen van een macabere moord. Een jonge vrouw is dood gevonden in een appartement en de moordenaar heeft haar zo opgemaakt dat ze net een porseleinen pop lijkt. Als het onderzoek connecties begint te vertonen met de extreemlinkse beweging waar Linn ooit lid van was, lijkt haar eigen veiligheid in het geding te komen. Daarna volgt er nog een moord, waarbij weer een jonge vrouw op dezelfde manier wordt gedood. Als Linn en rechercheurs Stenlander en Svensson op het punt staan de moordenaar te ontmaskeren, verdwijnt Linn zelf spoorloos…

ISBN: 9789044359367 – The House of Books – Aantal pagina’s: 384 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een Zweedse thriller van formaat in de stijl van Millennium!’

Hoofdpersonages

*****

Linn Ståhl is op het eerste gezicht een doodnormale Zweedse jonge blondine. Een keurige promovenda aan de technische universiteit, die zich – gekleed in een zomerjurkje – door de straten van Stockholm voortbeweegt op een longboard. Maar de waarheid is wat genuanceerder. Al sinds haar tienerjaren is ze verbonden aan een extreemlinkse groepering in Zweden en vanwege haar activiteiten voor die groepering heeft ze gedetineerd gezeten. Zij wordt door haar tante, een chef binnen de politie van Stockholm, gevraagd om de laptop van Anna Borg uit te lezen. Anna werd enkele dagen geleden verstikt aangetroffen, waarbij haar gezicht met meubellak werd bewerkt en vervolgens met make-up werd opgemaakt.

Linn ontdekt dat Anna voorafgaand aan haar dood frequent heeft gelivestreamd op een website voor webcamseks. Ze verzwijgt voor de ietwat gezapige rechercheur Rickard Stenlander en de hiphop-minnende rechercheur Erik Svensson dat ze de website hackt om eigen onderzoek te doen. Haar hackpoging blijft echter niet onopgemerkt bij een kopstuk in rechtsextremistische kring met wie Linn in het verleden te maken heeft gehad en die een link blijkt te hebben met de exploitant van de sekssite.

Tegelijkertijd leiden sporen uit Anna’s woning naar een voormalige partner van Anna, maar tijdens  het politieonderzoek weet hij te ontsnappen uit de handen van Stenlander en Svensson.

Wat volgt is een zenuwslopende klopjacht op de moordenaar, waarbij ook Linn het nodige moet incasseren. Vraag is uiteindelijk wie zich telkens als Fedex-bezorger vermomt en jonge dames vermoordt?
— Antoine

Sfeer

*****

De sfeer in De man die met poppen speelde kan het beste als ijzingwekkend en zenuwslopend worden omschreven. De thriller is erg realistisch en slechts op enkele ondergeschikte punten na is het verhaal zeer geloofwaardig. Het verhaal zit boordevol actie, terwijl het hier en daar luguber en tikkeltje rauw is.
Ik heb ook kritiek. De veelheid aan actie slaat naarmate het verhaal vordert om in een overdaad aan excessief geweld. Verder vind ik dat Linn een te prominente rol in het verhaal speelt, waardoor de personages van Stenlander en Svensson teveel worden overschaduwd.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het verhaal in De man die met poppen speelde begint wat traag, maar al snel verandert dat. De thriller bevat een duidelijke structuur, waarbij niet onopgemerkt mag blijven dat (het einde van) het verhaal zeer uitvoerig is uitgewerkt. Dat is echt een pluspunt. Het tempo in het verhaal is precies goed. De thriller kan beslist zonder al te veel bewerkingen als filmscenario worden gebruikt.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Klungelend probeerde ze het slot op en te krijgen, kreeg grip en draaide het om. Toen explodeerde er een kanonskogel op haar nieren. Hij was achter haar. Zijn gebalde vuist was als een voorhamer op haar onderrug geland. Wankelend zocht ze steun bij de muur. Een braakreflex trok door haar lijf, zwarte koffie en halfverteerd brood spoot over het kleed in de gang. Ze wilde een stap zetten, maar de man schopte haar benen onder haar vandaan. Ze probeerde overeind te blijven, maar haar handen gleden door de etensresten en ze viel op de grond. Er klonk een krakend geluid. Een felle pijn schoot naar haar voorhoofd. Het laatste wat ze meekreeg, was dat haar zure maaginhoud over haar gezicht werd uitgesmeerd.’

Leesvoorschrift

Neem De man die met poppen speelde mee op rondreis door Zweden per camper. Je besluit te overnachten op een klein eiland, aan de oever van een prachtig bosrijk meer. Als de serene nacht is gevallen, en je alleen een uil hoort en enkele vuurvliegjes boven het wateroppervlak ziet cirkelen, besluit je nog even door te lezen in het boek, met hoofdlampje op en een heerlijke kop thee in je hand. Je glimlacht tevreden, want niemand kan je iets maken. Toch…?

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

19%

81%

Hoe dik is de pil?

384 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.