Recensie: Marianne van der Wal – De torenclub en het geheim van de grafheuvel

Recensie: Marianne van der Wal – De torenclub en het geheim van de grafheuvel


Joost is twaalf jaar en woont met zijn zusje en ouders in een gezellig dorp. Helaas komen er de laatste tijd bijna geen bezoekers meer in het archeologisch museum van zijn vader. Joost is bang dat ze zullen moeten verhuizen als dit zo doorgaat. Maar dan stuiten Joost en zijn klasgenootje Karlijn op een geheimzinnige grafheuvel en een onderaards gangenstelsel. In de gangen vinden ze raadsels die verwijzen naar een eeuwenoud mysterie en een nooit gevonden schat. Die schat zou het museum wel eens van de ondergang kunnen redden, maar zijn er zijn kapers op de kust en bovendien moeten Joost en Karlijn samenwerken met de pestkoppen uit de klas. Lukt het hen om samen de schat de vinden?

ISBN: 9789492585462 – Dutch Venture Publishing – Aantal pagina’s: 197 – Jeugdboek


*****

3 van de 5 sterren – Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een jeugdboek dat net interessant genoeg is om door te blijven lezen.’

Hoofdpersonages

*****

Joost is twaalf en gek op geschiedenis. Zijn vader runt een archeologisch museum dat op sterven na dood is. Joost wil koste wat het kost voorkomen dat het museum moet sluiten, want dat zou betekenen dat hij moet verhuizen. Zijn klasgenootje Karlijn helpt Joost met het oplossen van het mysterie dat ze per toeval tegen komen. Joosts aartsvijand Jeffrey en diens vriend Gert komen zich met het mysterie bemoeien en willen de schat voor zichzelf houden. Uiteraard worden de vijanden gedwongen om samen te werken om het mysterie op te lossen en de schat te vinden.
— Ies

Sfeer

*****

Joost op een mysterieus ondergronds gangenstelsel. Dit is het begin van een hele reeks toevalligheden die allemaal net iets te veel in het voordeel van Joost werken om geloofwaardig te zijn. Natuurlijk krijgt Joost ook met tegenslagen te maken en dit zorgt voor een leuke spanningsboog, maar de problemen worden te makkelijk en snel opgelost om écht voor spanning te zorgen.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Het boek is in een vlotte stijl geschreven en is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 11. De schrijfstijl is niet te simpel en er worden lange zinnen en moeilijke woorden gebruikt die voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool prima te begrijpen zijn. De schrijfstijl zorgt voor een fijne spanningsopbouw, die helaas abrupt verdwijnt omdat de oplossing voor de problemen te snel en makkelijk wordt bereikt.
— Ies

Passage uit het boek

‘Joost bleef zijn handen in de mallen drukken en leunde met zijn volle gewicht naar voren. Hij zou zich niet meer, zoals de vorige keer, laten storen door de dringende tijd. Het geluid van zware, over elkaar schurende stenen vulden de ruimte en deed ook de bodem trillen alsof het zwaar onweerde. Het onheilspellende gedreun gonsde in zijn oren, maar hij liet zich er niet door weerhouden en drukte nog harder in de handmallen. Verbaasd keek hij naar de wand aan zin rechterzijde. Er kwam geen nis, maar er ontstond een kier tot aan het plafond. ‘Het is geen nis, maar een schuifdeur!’ zei Joost uitzinnig.’

Leesvoorschrift

Dit boek is leuk voor oudere kinderen om zelf te lezen, of als juf/meester/vader/moeder om voor te lezen en dan te stoppen op het moment dat het spannend wordt. Succes gegarandeerd!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

197 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


 

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.