Recensie: Marisha Pessl – Neverworld Wake

Recensie: Marisha Pessl – Neverworld Wake


Beatrice heeft haar vrienden al een jaar niet meer gezien. Ooit vormden ze een hechte groep en waren ze populair op school, tot de onverwachte, mysterieuze dood van een van hen alles veranderde. Wanneer ze wordt uitgenodigd voor een besloten feestje met de oude groep besluit ze te gaan, in de hoop meer te horen over de dood van Jim. Maar in de loop van de avond merkt ze dat ze te ver uit elkaar zijn gegroeid en geeft ze de hoop op dat ze ooit zal weten wat er toen is gebeurd.
Dan wordt het ochtend. Het stormt hard, en er klopt een mysterieuze man aan. Hij vertelt iets wat niet waar kan zijn: de vijf vrienden zitten vast in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen. Voor Beatrice is dit de laatste kans om achter de waarheid te komen, en haar enige kans om te kunnen overleven. De Neverworld Wake is begonnen.

ISBN: 9789021405278 – Uitgeverij Q – Aantal pagina’s: 256 – Young Adult


*****

3 van de 5 sterren – Fien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Neverworld Wake is de heerlijke combinatie van een thriller en een whodunit die je op het puntje van je stoel houdt tot aan de laatste bladzijde!’

Hoofdpersonages

*****

Beatrice heeft haar vrienden al een jaar lang niet gezien, ze kijkt dan ook vreemd op wanneer ze ineens een uitnodiging krijgt voor Whitley’s verjaardagsfeest. Tegen alle verwachtingen in besluit ze toch te gaan, in de hoop dat ze te weten komt wat er nu precies gebeurd is met haar vriendje Jim. Op een nacht werd hij dood aangetroffen in het water van de Groeve, de politie deed het af als zelfmoord, maar Beatrice gelooft dat er meer aan de hand is. Voor Jims dood vormden ze een hecht groepje: Whitley is een mooie blondine die alles heeft wat haar hartje begeert, Cannon is een computergenie die alles kan hacken, Kipling heeft een moeilijke jeugd achter de rug dat kan je zien aan de vingers die hij mist en Martha is de nieuwe Stephen Hawking. Kunnen zij iets met Jims dood te maken hebben?
— Fien

Sfeer

*****

Nog voordat Beatrice over Jim kan beginnen, loopt het al helemaal fout. De vrienden komen vast te zitten in de tijd, een plaats die Neverworld Wake wordt genoemd en hen steeds dezelfde dag opnieuw laat beleven. Slechts één iemand kan de wake overleven, wie diegene is beslissen ze helemaal zelf door te stemmen, maar het resultaat van de stemming moet wel unaniem zijn. Dit zorgt voor een soort van macabere sfeer doorheen het boek. Als lezer ben je heel benieuwd wie de wake zal overleven en welke geheimen van de vrienden aan het licht zullen komen. Eén ding is zeker: iedereen heeft iets te verbergen en de enige manier waarop je daarachter kan komen is door verder te lezen!
— Fien

Schrijfstijl

*****

Neverworld Wake is heel niet zo’n dik boek en bovendien ook nog eens vlot geschreven, dus je vliegt er zo door heen. In het begin is het een boek een beetje langdradig omdat ze niet echt willen aanvaarden dat ze vast zitten in de tijd, maar eens dit gegeven van de baan is, volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op. Tijdens het lezen werd ik gedreven door het zoeken naar antwoorden op deze twee vragen: ‘Wat is er met Jim gebeurd?’ en nog belangrijker ‘Wie overleeft de Neverworld Wake?’
— Fien

Passage uit het boek

‘Ieder van jullie ligt op dit moment min of meer dood te zijn langs de kant van een kustweg. Dit is het gevolg van een frontale botsing met ene Howard Heyward, een man van achtenvijftig, woonachtig aan Admiral Road 281 in South Kingstown, chauffeur van een Chevrolet Kodiak-takelwagen. De tijd staat stil. De tijd zit gevangen in een achtste seconde, als een nachtvlinder in een glazen pot. Er is natuurlijk een uitweg. Er is één manier waarop de vlinder kan ontsnappen en de tijd weer onherroepelijk vrij kan vliegen. Ieder van jullie moet in de laatste drie minuten van elke wake een stem uitbrengen. Jullie moeten de enige persoon uit jullie midden kiezen die in leven zal blijven. Diegene komt in de werkelijkheid terug. De anderen staat de echte dood te wachten, een permanente maar volslagen onbekende staat. De beslissing moet unaniem zijn, slechts één andersdenkende kan in leven blijven. Er worden geen uitzonderingen gemaakt. Zijn er nog vragen?’

Leesvoorschrift

Neverworld Wake komt het best tot zijn recht wanneer je het leest tijdens een storm, aangezien de personages steeds dezelfde dag opnieuw beleven en het daar ook stormt op die welbewuste dag.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

256 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.