Recensie: Matt Haig – Vader Kerstmis en ik

Recensie: Matt Haig – Vader Kerstmis en ik


Het is niet altijd makkelijk om als mens op te groeien in Elfhelm, zelfs niet als je adoptieouders Vader Kerstmis en zijn vrouw Mary zijn.

Het kan op de elfenschool bijvoorbeeld best irritant zijn dat je elke dag kerstliedjes moet zingen – zelfs in juli – en dat je elke keer zakt voor je speelgoedproductietoetsen. En het kan er koud zijn, héél koud.

Maar wanneer de jaloerse Paashaas en zijn Konijnenleger een aanval inzetten om Kerstmis te stoppen, is het aan Amelia, haar nieuwe familie en de elfen om Kerstmis te redden voor het te laat is…

ISBN: 9789048862030 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 272 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een mooie afronding van het verhaal over de Kerstman, maar was die Paashaas echt nodig?’

Verhaal

*****

In Vader Kerstmis en ik staat Amelia centraal, het meisje dat de Kerstman in het vorige deel uit het werkhuis in Londen heeft gered. Natuurlijk is het geweldig om bij de Kerstman en zijn vrouw op de magische Noordpool tussen elfen en feeën te leven, maar Amelia heeft het als enige mens die niet gedrimwickt (dit is een magische elfenbetovering) is erg moeilijk. Er zijn een paar elfen die haar aanwezigheid weigeren te accepteren en het haar moeilijk maken. Na een paar hachelijke avonturen weten Amelia en de Kerstman samen toch tot een oplossing te komen.
In dit deel maken we ook kennis met de Paashaas en leren we waarom we met Pasen chocolade-eieren eten. Het is een grappige toevoeging, maar wat mij betreft had dat eerlijk gezegd niet gehoeven.
— Isolde

Het boek

*****

Vader Kerstmis en ik is het laatste deel van de Kersttrilogie geschreven door Matt Haig. De cover van het fysieke boek is mooi groen en in het boek ondersteunen de grappige en gedetailleerde illustraties het verhaal. Het is leuk hoe de verschillende karakters in het verhaal op deze manier persoonlijkheid krijgen. Je kan de boeken in theorie los van elkaar lezen, maar dat is niet aan te raden.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Matt Haig schrijft niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hij weet zijn schrijfstijl uitstekend aan te passen aan de doelgroep, want in de Kersttrilogie voor kinderen merk je nergens dat hij zijn best doet om voor kinderen te schrijven. Hij doet het gewoon.
Er zit veel humor in de drie delen over de Kerstman en het is erg leuk om te weten hoe hij zijn jeugd en zijn eerste jaren in functie heeft doorgebracht.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Daar had hij een punt. Zoals alle dingen waren ook elfenschoorstenen veel kleiner van mensenschoorstenen.
‘Het lukt je nooit om in een elfenschoorsteen te klimmen. En als het al lukt, kom je er nooit meer uit.’
‘Maar u past ook in alle schoorstenen.’
‘Geen elfenschoorstenen. En bovendien is dat anders. Ik ben gedrimwickt. Ik ben magie.’
‘Waarom kan ik niet gedrimwickt worden?’ Het was vreselijk om het minst magische wezen van heel Elfhelm te zijn. Ik was zelfs minder magisch dan Kapitein Roet, want hij was een kat en katten waren magisch omdat ze katten waren.’

Voor wie is het boek?

Vader Kerstmis en ik is, evenals de voorgaande delen, leuk voor kinderen vanaf een jaar of negen. Hetzij om zelf te lezen, hetzij om voor te lezen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Het is bijna Kerstmis en dat is een magische tijd. In veel delen van de wereld komt de Kerstman cadeautjes brengen en het is altijd weer spannend of dat ook echt lukt. Pak een beker warme chocolademelk, een christmas latte voor de meelezende ouder(s) en een schaaltje kerstkransjes voordat je je verdiept in Vader Kerstmis en ik.

272 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.