Recensie: Mel Wallis de Vries – Kansloos

Recensie: Mel Wallis de Vries – Kansloos


Zes jongeren krijgen in hun vakantiehuis een bericht. De anonieme afzender waarschuwt dat ze binnen moeten blijven om te overleven.
Ga nooit naar buiten, vertel altijd de waarheid en zorg dat je in leven blijft.
Het lijkt een zieke grap, maar al snel blijkt dat ze zichzelf moeten zien te redden in een wereld van angst en isolatie. Alles moeten ze over zichzelf vertellen, ook hun geheimen… In het huisje geldt maar één regel: blijf leven!

ISBN: 9789026158087 – Uitgeverij de Fontein – Aantal pagina’s: 224 – Jeugdboek


*****

3 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een bloedstollend verhaal over een groepje tieners dat opgesloten zit in een huis.’

Verhaal

*****

Kansloos begint met een metafoor over een spin onder een glas, voordat het verhaal echt begint. Achteraf gezien begrijp ik deze metafoor, maar wat mij betreft is deze voorafgaand aan het verhaal niet zo sterk.
Na deze metafoor begint het verhaal met de treinreis van Anne en haar vriendin Maxime. Zij reizen samen af naar een vakantiehuisje waar ze Lizzy, Daniel en Sami zullen ontmoeten. Bovenaan de hoofdstukken staat steeds het aantal uur beschreven dat het verhaal gaande is. Ook dit zal achteraf logisch blijken.
Wat ik jammer vond, was dat het verhaal regelmatig werd onderbroken door uitgeschreven video-opnamen van de verschillende tieners. Hierdoor leek het lange tijd alsof er twee verhalen door elkaar heen liepen. Zo las je in het ‘nu’ dat er niets aan de hand was en las je in de video-opnamen dat ze allemaal erg bang waren. Wat ik daarentegen wel sterk vind, is dat het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm door Anne.
Tot slot heb ik wat moeite met het einde van dit boek, maar dat kan ook persoonlijk zijn.
— Eline

Het boek

*****

Kansloos heeft op de cover een mooie foto van de jongeren waarover je in dit boek gaat lezen. Deze jongeren zie je terug in een paginagrote foto in negatief wanneer je een uitgeschreven video-opname lees. Hierdoor ging ik proberen uit te vogelen wie dit op de cover zou kunnen zijn, maar dat is lastig te zien. Wat mij betreft hadden deze foto’s niet in negatief gehoeven.
Kansloos is één doorlopend, op zichzelf staand verhaal.
— Eline

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Kansloos aansprekend is voor jongeren. Zo lees je over Instagram, challenges, apps, et cetera. Hierdoor zullen jongeren zich herkennen in het verhaal en zal het verhaal voor hen nog meer gaan leven.
— Eline

Passage uit het boek

‘Oké, misschien is het leuk om te beginnen met een vraag. Zie het maar als een spelletje Have you ever? Heb je wel eens een spin gevangen onder een glas? En een timelapse gemaakt van wat er daarna gebeurt? Eerst heeft de spin het niet door. Hij zit daar maar een beetje dommig voor zich uit te staren. Na een tijdje krijgt hij honger en gaat hij op pad. Hij klimt omhoog langs de glazen wanden, loopt steeds opnieuw hetzelfde rondje. Maar hij kan de uitgang naar de wereld aan de andere kant van het glas niet vinden. Hoe harder hij zijn best doet, hoe uitzichtlozer het wordt. Uiteindelijk gaat de spin altijd binnen een dag, hooguit twee dagen dood. En weet je waarom? Niet door voedselgebrek, wat een spin kan weken overleven zonder prooi. Maar omdat de spin er zelf niet meer in gelooft dat het goedkomt. Hij geeft het op. Fascinerend, hè?
Stel je nu eens voor dat jij de spin bent.’

Voor wie is het boek?

Kansloos is geschikt voor jongeren vanaf 13 jaar.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Lees dit boek bij voorkeur in de herfst, want dat is ook het seizoen dat dit verhaal zich afspeelt. Het verhaal zal dan nog meer bij je binnenkomen.

224 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.