Recensie: Nicci French – Als het zaterdag wordt

Recensie: Nicci French – Als het zaterdag wordt


Als het zaterdag wordt is het zesde deel in de spannende Frieda Klein-serie, geschreven door Nicci French. De 32-jarige Hannah zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren geleden is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. De moorden waren spraakmakend en domineerden de kranten vanwege het gewelddadige karakter ervan. Psychotherapeute Frieda Klein staat bij de mysterieuze Walter Levin in het krijt: een jaar geleden heeft hij ervoor gezorgd dat inspecteur Karlsson zijn baan kon houden in ruil voor een gunst van Frieda. En nu moet Frieda haar schuld inlossen: Walter wil dat ze Hannah bezoekt om te beoordelen of ze daadwerkelijk gestoord is. Maar wanneer Frieda bij de inrichting komt, ontdekt ze dat er toch meer aan de hand is dan in eerste instantie leek…

ISBN: 9789 026 333 84 – Veen, Bosch en Keuning uitgevers – Aantal pagina’s: 396 – Roman


*****

4 van de 5 sterren — Heline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een warm bad voor de lezers die reikhalzend uitkeken naar de nieuwe Nicci French

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersoon van Als het zaterdag wordt is Frieda Klein, de psychotherapeute die in de andere zes delen van de serie ook de hoofdrol speelt. Anders dan mainstream personages in andere thrillers, waar vaak de diepte gezocht wordt in relaties, is Frieda is een alleenstaande vrouw, zonder relatie, zonder kinderen, met een passie voor haar vak. Verder kenmerkt haar karakter zich door tegendraadsheid en koppigheid.
De van moord beschuldigde Hannah is ook interessant neergezet. Hoewel ze nauwelijks spreekt in het boek, is door de ogen van Frieda goed te zien wat de invloed van jarenlange opsluiting in een inrichting is op haar psyche.
— Heline

Sfeer

*****

Het duurt erg lang voordat het boek echt spannend wordt; pas ruim over de helft van het boek herken je de beklemming waarvan de meeste Frieda Klein- boeken zich bedienen. Juist als je een heel spannend boek verwacht kan dit tegenvallen. Toch boeit het boek van begin tot eind, want heeft de al 13 jaar opgesloten Hannah de moorden gepleegd, of niet? Daarnaast loopt er nog een tweede rode draad door het boek (ook verwijzend naar de andere delen van de serie), die het boek echt complementair maakt aan de rest van de serie.
Eerlijkheid gebied te zeggen dat het boek makkelijker wegleest als je de andere zes delen al kent; je bent dan al bekend met het koppige, tegendraadse karakter van de hoofdpersoon en kent bovendien de achtergrond van haar handelen. Toch is het boek ook als apart deel goed te lezen, omdat er meerdere malen terugverwezen wordt naar haar gebeurtenissen in de andere delen van de serie boeken.
— Heline

Schrijfstijl

*****

Prachtig hoe het echtpaar French het weer voor elkaar krijgt zo’n gecompliceerd karakter van het papier af te laten spatten. De verrassende keuzes die Frieda maakt in haar werk, de manier waarop ze reageert op de van moord beschuldigde Hannah, maar ook de heldere beschrijvingen van de stad Londen door de ogen van de hoofdpersoon maken het een bijzonder sfeervol boek.
— Heline

Passage uit het boek

‘Ze had de deur nog niet open gedaan, of ze bleef staan. Ze wist niet precies waarom, maar ze had het gevoel dat er iets was veranderd – als een weersomslag, het gevoel dat er een storm op komst is, of dat de storm net is gaan liggen en alles er net iets scherper of iets waziger uitziet. Ze rook iets, iets dat aan zaagsel deed denken, een vage geur of een geur die van heel ver weg werd aangevoerd. Ze keek naar het visitekaartje dat Sedge op tafel had gelegd. Het lag zo, dat ze de cijfers op de kop las. Ze meende dat het kaartje andersom had gelegen toen ze wegging, maar was daar niet zeker van. Ze wist helemaal niets meer zeker. Frieda had in haar leven een paar momenten gekend waarin ze een glimp had opgevangen van wat het was om je verstand te verliezen. Dit was zo’n moment.’

Leesvoorschrift

1.all-weather

Het boek is goed te lezen zonder de andere Frieda Klein-romans te hebben gelezen, maar als je toch al een Nicci French gaat lezen… begin dan bij het begin van de serie! (Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag, Donderdagskinderen, Denken aan Vrijdag)! Verder is het af te raden het boek open te slaan voordat je gaat slapen, want dat wordt gegarandeerd nachtbraken; het boek wegleggen zal je heel wat wilskracht kosten.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

396 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.