Recensie: Niki Korteweg – Een beter brein

Recensie: Niki Korteweg – Een beter brein


De ontwikkelingen in de hersenwetenschappen zijn spectaculair en volgen elkaar in hoog tempo op. De ontdekking van stamcellen, de ontwikkeling van hersenelektrodes, robotarmen die bestuurd kunnen worden door verlamden: al die sciencefictionachtige technologie bestaat al. Maar wat hebben gewone mensen aan die kennis? Wetenschapsjournalist Niki Korteweg wordt pijnlijk met die vraag geconfronteerd wanneer haar eigen brein na een lange periode vol stress begint te haperen. Haar burn-out is het begin van een persoonlijke zoektocht aan de frontlinie van de hersenwetenschappen. Hoe krijg je je geheugen en concentratie weer op orde? Hoe wapen je je hersenen tegen de chaos om je heen? En kan je brein ook beter worden dan ooit? Van pillen tot breintraining, van traditionele meditatie tot elektrische hersenstimulatie, van zenuwprotheses tot het brein in een computer, niets blijft onbeproefd. Korteweg ontdekt steeds futuristischer manieren om haar hersenen te verbeteren, en moet tevens bepalen hoe ver ze durft te gaan. Daarbij stelt ze twee belangrijke vragen: Wat kan hersenwetenschap voor mij doen, nu, en in de toekomst? En welke gevolgen heeft al die breintechnologie voor onze samenleving, onze privacy, ons mens-zijn?

ISBN: 97894045030531 – Atlas Contact – Aantal pagina’s: 302 – Informatief


*****

3 van de 5 sterren — Luus


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een zoektocht naar de beste manieren om ons brein optimaal te gebruiken.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dit boek leert je wat je zelf kunt doen om je brein zo optimaal mogelijk te gebruiken: je leert hoe je je lichaam het beste verzorgt (voeding, sport, meditatie) voor een goed werkend brein, maar ook hoe en waardoor ons brein psychologisch kan veranderen en wat technologie met ons brein doet en in de toekomst nog gaat doen. Niki heeft zelf een aantal dingen uitgeprobeerd: ADHD medicatie, breintraining, meditatie en een computer kunstbrein. Je komt te weten welke van deze tests werken en wat je in de toekomst nog kunt verwachten.

— Luus

Schrijfstijl

*****

Een zeer theoretisch boek. In het eerste deel schrijft Niki over haar eigen burn out en het tweede deel gaat over de stand van zaken met betrekking tot brein onderzoek en techniek en het derde deel over het digitale brein.
— Luus

Passage uit het boek

‘Nog niet zo lang geleden was de gangbare gedachte onder psychologen dat intelligentie een onveranderlijke eigenschap is. Het IQ van een volwassen mens stond vast. Wie intelligent was, kon beter leren en dingen begrijpen en schopte het vaak verder in het leven, wie minder intelligentie toebedeeld had gekregen bij de geboorte moest zich daarbij neerleggen. Goed, de gekristalliseerde intelligentie, het inzicht dat iemand heeft door kennis en ervaring, kon je misschien wel nog verbeteren. Maar het inzicht door snel en abstract te denken, de zogenaamde vloeiende intelligentie, die stond onwrikbaar vast.’

Voor wie is dit boek?

Wil je alles te weten komen over het menselijk brein? Hoe ons brein werkt en hoe we het kunnen inzetten in samenwerking met technologie? Hoe we ons brein zo dus steeds beter kunnen maken? Dan is dit een erg interessant boek. Je moet er wel tegen kunnen dat het geschreven is door een wetenschapsjournalist en daardoor vrij theoretisch kan lezen.
— Luus

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

302 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.