Recensie: Piotr Socha – Monika Utnik- Strugata – Het mooiste boek van grote viezigheid – een onfrisse geschiedenis

Recensie: Piotr Socha – Monika Utnik- Strugata – Het mooiste boek van grote viezigheid – een onfrisse geschiedenis


Een fascinerende geschiedenis van vuil en hygiëne, ziekten en medicijnen. Wist je dat Napoleon uren in een badkuip spetterde? Chirurgen zelfs aan het begin van de 19de eeuw hun handen niet wasten? Er tijdens de barok muizen woonden in de pruiken van deftige dames? Astronauten geen wastafel hebben om hun tandpasta in te spugen?
Dit boek is een stinkend grappige en rijkelijk geïllustreerde reis door de tijd.

ISBN: 9789401479769 – Uitgeverij Lannoo- Aantal pagina’s: 209 – Kinderboek


******

3 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een rijkelijk geïllustreerd boek met enorm veel informatie.’

Verhaallijn

*****

Het mooiste boek van grote viezigheid – een onfrisse geschiedenis begint met een verhaal over hygiëne zoals wij dat vandaag de dag kennen. Handen wassen, tandenpoetsen en regelmatig douchen is voor ons niets nieuws. Maar wanneer je in dit boek gaat lezen, ontdek je dat dit niet altijd zo is geweest.
Het boek behandelt de verschillende levensstijlen op chronologische volgorde. Dit leest prettig en maakt dat je als lezer duidelijk de ontwikkeling in hygiëne kunt zien. De verschillende verhalen bevatten veel verwijzingen naar toekomstige, of eerdere pagina’s in dit boek. Wanneer ik dan naar zo’n pagina ging bladeren, viel het me wat tegen wat ik dan las. Ik las dan in de verwijzing nogmaals hetzelfde. Wat mij betreft zijn deze verwijzingen geen aanvulling voor het boek, omdat ze te weinig nieuwe informatie bevatten.
Het hoofdstuk ‘Vuil in onze taal’ vond ik het meest interessant. Hierin lees je waar de uitdrukkingen in onze taal, betreft vuil en reinheid, vandaan komen.
Het mooiste boek van grote viezigheid – een onfrisse geschiedenis biedt een schat aan informatie. De tekst is soms wat te uitgebreid opgeschreven wat mij betreft. Hierdoor zijn sommige hoofdstukken wat langdradig.
— Eline

Illustraties

*****

Het mooiste boek van grote viezigheid – een onfrisse geschiedenis bevat enorm veel illustraties. Er is in dit boek een mooie afwisseling gemaakt tussen illustraties over de gehele spread, paginagrote illustraties en kleine illustraties.
Er is gebruik gemaakt van heldere kleuren. Dit zorgt ervoor dat het boek heel kleurrijk is en daardoor wat mij betreft niet helemaal past bij de tekst die je leest.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Bij sommige van die uitdrukkingen ligt er een interessant verhaal aan de oorsprong. Geld stinkt niet: geld is altijd welkom, ongeacht waar het vandaan komt. Deze woorden worden toegeschreven aan de Romeinse keizer Vespasianus. Om de staatkas bij te spijzen, zou hij besloten hebben om een belasting te heffen op de urine. Die werd door de leerlooiers gebruikt om verrotting van de dierenhuiden tegen te gaan en de haren gemakkelijk te verwijderen. Toen zijn zoon Titus tegen die tol protesteerde, duwde Vespasianus hem een muntstuk onder de neus en vroeg hem of hij iets tegen de geur had. Titus kon niets ruiken, waarop de keizer hem vertelde dat het muntje afkomstig was van de urinebelasting. Hij voegde eraan toe: ‘Pecunia non olet!’ – ‘Geld stinkt niet.’’

Voor wie is het boek?

Het mooiste boek van grote viezigheid – een onfrisse geschiedenis is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar die interesse hebben in de geschiedenis van hygiëne.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

 Meerdere korte verhalen
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.