Recensie: Rob Schneider – Karper in zicht

Recensie: Rob Schneider – Karper in zicht


Karpervisser en kunstenaar Rob Schneider is een van de grote pioniers op het gebied van het moderne karpervissen. Hij heeft al zijn kennis en ervaring in dit boek samengebracht. Het is een smakelijk geheel geworden, vlot leesbaar geserveerd en waar nodig met humor gekruid. Eerder publiceerde hij tal van artikelen in diverse bladen en werkte mee aan twaalf andere visboeken. Zijn schilderijen en tekeningen van karpers zijn vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard. In dit boek vind je het beste van zijn beste werk.
Het boek telt acht hoofdstukken waarin de karper met zijn gedrag centraal staat, dit alles in samenhang met de altijd veranderende onderwatersituatie. Het boek vertelt je ook waarom wij als vissers ons soms de haren uit ons hoofd trekken. De twee hoofdstukken over aas zijn diepgravend, relativerend en tonen aan dat er veel onzin over dit onderwerp bestaat. En waarom.

ISBN: 9789491705212 – Westerlaan Publisher – Aantal pagina’s: 252 – Informatief


*****

3 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Meer inzicht in de karper dankzij het boek Karper in zicht.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Het boek Karper in zicht bevat veel informatie over de leefwijze van de karper, de leefomgeving van de karper, zijn zintuigen, anatomie en zijn foerageergedrag. De auteur heeft bij de totstandkoming van het boek uit zijn jarenlange praktijkervaring als karpervisser geput. In de eerste hoofdstukken neemt hij de lezer mee naar ‘denkelijkheden’: de auteur probeert bepaalde aspecten van karpergedrag te verklaren aan de hand van veronderstellingen. De stellingen van de auteur lijken logisch, maar een onderbouwing ontbreekt, waardoor de stellingen overtuiging lijken te missen.

Waar de overtuiging eerst ontbreekt, verandert dat op het moment dat de auteur schrijft over haakaas. Schneider merkt bijvoorbeeld terecht op dat karpervissers zich bij de keuze voor het haakaas meer moeten aansluiten bij het soort voedsel dat de karper in de vrije natuur kiest. Daarbij  motiveert hij de lezer om zelf aas te maken voor de karper, en daarmee te experimenteren, in plaats van stoïcijns naar de hengelsportwinkel te gaan en zomaar haakaas te kopen.

Als laatste wijdt Schneider nog een enkel hoofdstuk aan rigs, waarin veel technische details staan vermeld, en een hoofdstuk aan korte anekdotes en belevenissen aan de waterkant.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Helaas scoort het boek niet hoog op schrijfstijl. Om positief te beginnen; Schneider schrijft beeldend, informatief, maar niet afstandelijk, en op plaatsen wordt verfijnde humor gebruikt. De korte, bijna magisch te noemen anekdotes in het laatste hoofdstuk, die geschreven zijn in een meer verhalende stijl, ronden het geheel mooi af.
Dan de kritiekpunten. In enkele hoofdstukken staan spel- en taalfouten en op meerdere plaatsen lijkt een probleem met interpunctie. Regelmatig vallen dubbele spaties te bemerken, maar dat terzijde. Op een enkele plaats is een woord weggevallen. Enkele zinnen lopen niet goed. Maar het allerbelangrijkste; in meerdere hoofdstukken komt de auteur naar mijn smaak onvoldoende to the point. Dat is erg zonde, want de auteur bezit grote expertise en weet donders goed waarover hij schrijft. Deze kritiek geldt overigens niet voor het laatste hoofdstuk met de korte verhalen, die zijn schitterend.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Zou je aanvankelijk nog denken aan “toeval”, voor mij staat het wel vast dat ze iets als sluizen bewust nemen. Bij grote sluizen lijkt het makkelijk. Een schipper meldt zich op ruime afstand van de sluizen, een oplettende sluiswachter zet de deur ruim tevoren open en een rondhangende karper gaat alvast eens de boel inspecteren. Even later volgt het schip, de karper zwemt naar voren, weg van de schroeven. En vertrekt na het spuien met het openen van de sluisdeuren als eerste de wijde wereld in.’

Voor wie is dit boek?

Uiteraard is het boek geschreven voor -en door- sportvissers, maar het boek kan ook van nut zijn voor (marine)biologen, ecologen, verzamelaars van sportvisboeken, bestuursleden van visverenigingen, hengelsportfederaties, en ga zo maar door. Het boek Karper in zicht is uitermate geschikt voor sportvissers die meer diepgang in hun hobby willen aanbrengen en die zich serieus willen verdiepen in de karper.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

5%

95%

Hoe dik is de pil?

252 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk 1. 1
  Anoniem

  Nu ga je eerst het boek maar eens echt lezen, Dus niet afhaken, wat je kennelijk met je rechtenstudie wel hebt gedaan. Lezen is nu eenmaal lastig.
  In die eerste hoofdstukken staan namelijk geen “stellingen”. In het hele boek staat precies één stelling nl: “van karper weten we nog niet zoveel”. Voor het overig gaat het over eigen ervaringen, en wat sommige vermeende aannames zoal waard zijn. Moet je wel eerst lezen. Kijk ook even op de achterkant, wat mensen -ingevoerd in het onderwerp- zoal vinden van de kwaliteit van dit boek. Lees ook even recensies van mensen, die bekend zijn met het onderwerp, wat die er zoal van vinden.
  Ook de vermeend positieve opmerkingen van recensent: het gaat niet over de aanbeveling aan visser om zelf aas te maken. Dat is wat kort door de bocht. De kwaliteit van aas wordt onder de loupe genomen. Goed lezen hier is wel geboden.
  Gelijk de recensent die niet lezen kan. Zou ik zeggen: “je vist niet”. Dus je kent de “problematiek” niet.
  En toch wat willen schrijven.
  Dat is net als ik over voetbal: ik heb er de ballen verstand van. Nog alleen even zelf die conclusie trekken. Siert een Mensch.

+ Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.