Recensie: Robert Fabbri – Alexanders erfenis 3: De verlaten troon

Recensie: Robert Fabbri – Alexanders erfenis 3: De verlaten troon


In dit derde deel, De verlaten troon, blijkt dat Alexander de Grote niet plotseling is gestorven, maar meedogenloos is vermoord. De vraag is: wie is de moordenaar? Zijn volgelingen worstelen om de macht in eigen hand te houden en vriendschap, familiebanden en politieke loyaliteit worden flink op de proef gesteld. Het formidabele rijk dat Alexander had opgebouwd wankelt.

Nooit eerder werd het Westen zo geplaagd door chaos en bedreiging voor de beschaving. Levens, steden en legers worden stuk voor stuk vernietigd door wraakzuchtige aanstaande koningen. Of… koninginnen. Zou een huwelijk de enige oplossing zijn om harmonie in het rijk te brengen?

ISBN: 9789401616256 – Xander Uitgevers – Aantal pagina’s: 384 – Historische fictie


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Wederom een enorme spannende pageturner van Robert Fabbri.’

Hoofdpersonages

*****

Net zoals in de eerdere delen van de serie, De sterkste wint en De drie paradijzen, staat  achterin dit boek ook een overzicht van de vele personages, zodat je deze op kan zoeken als je het even kwijt bent. De personages komen deels overeen met die van eerdere delen van de serie, maar niet allemaal.
Antigonos wordt gegrepen door niet eerder gevoelde ambitie en gelokt door de ‘lege’ troon. Hij is ijzersterk op het slachtveld en weet een flink leger achter zich te scharen. Door een bondgenootschap te sluiten met Kassandros hoopt Antigonos zijn claim te legitimeren. Kassandros, zoon van Antipatros, is een jaloerse en onaangename man met zowel een behoorlijk leger als een enorme honger naar macht. Ondanks dat weet ook Kassandros zichzelf populair te maken onder de bevolking en zijn leger.
Olympias, de moeder van Alexander de Grote, wil zelf ook de macht naar zich toe trekken door het regentschap van haar kleinzoon op te eisen. Olympias doet niet onder voor Kassandros qua meedogenloosheid en wreedheid, maar weet dit minder listig te doen, waardoor zij het volk pertinent tegen zich heeft. Doordat Olympias en haar kleinzoon tot de Argeaden-dynastie behoren kunnen ze rekenen op de steun van Eumenes. Eumenes, als enige Griek tussen allemaal Macedoniërs, heeft de Argeaden-dynastie altijd al gesteund en ziet het dan ook als zijn taak om deze aan de macht te houden. Hoewel Eumenes eigenlijk geen legerervaring heeft, weet hij zich op het strijdveld met intriges en slim denkwerk staande te houden.
Thessalonike, de halfzus van Alexander, treedt nu ook naar de voorgrond en neemt haar lot in eigen handen waarbij ze het sluiten van eigen bondgenootschappen niet schuwt.
— Frederique

Sfeer

*****

De spanningen en intriges van De verlaten troon zorgen dat je constant op het puntje van je stoel zit bij het lezen van dit boek. De machtsverhoudingen tussen de verschillende personages en onderdelen van het rijk die vast leken te staan in het vorige deel, staan in dit deel te schudden op hun grondvesten. Niets lijkt meer zeker, behalve dan dat dit boek zo snel mogelijk uit moet.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Met de verhoudingen en relaties tussen de verschillende personages  in het achterhoofd leest De verlaten troon nog vlotter dan het tweede deel, De drie paradijzen. Robert Fabbri’s schrijfstijl blijft consistent met de eerdere delen, een fijne schrijfstijl zonder ingewikkelde zinnen of moeilijke woorden. Voor de onbekende militaire begrippen, zoals bijvoorbeeld ‘falanx’, is er een verklarende woordenlijst.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Seleukos schudde het hoofd, de ogen neergeslagen.  Het was stom om hem te onderschatten, maar wat dat betreft verkeer ik in goed gezelschap. ‘Dus je spaart mijn satrapie niet van foeragerende soldaten?’
‘Zeker niet. Ik ga mijn leger in drie colonnes verdelen, die negen mijl uit elkaar marcheren om zoveel mogelijk te pakken van alles wat er hier te vinden is. Tenslotte is Susiana de satrapie van Antigenes, en waarom zou zijn bevolking moeten lijden om zijn en mijn troepen te voeden als ik het van jouw mensen kan pakken? Bovendien, waarom zou ik iets achterlaten voor Antigonos, die binnenkort hier zal zijn?’
‘Jij kleine klootzak.’
‘Ja, misschien heb je daar wel iets van een punt. Je hebt voor de helft gelijk: ik ben klein, maar ik ben geen klootzak. Ik ben niet meer dan een Griek die alles doet wat hij kan voor het koninklijk huis der Argeaden en die, om de een of andere reden, niet gewaardeerd wordt door de mensen over wie dat huis regeert, de Macedoniërs zelf. Dus krijg de tering, Seleukos. Ik doe wat me het beste voor die zaak lijkt en als het je niet bevalt is het je eigen schuld, je had mijn grootmoedige aanbod moeten accepteren. Goed, tenzij je nog iets zinnigs te zeggen hebt stel ik voor dat je teruggaat naar je vloot, of die ene trireem en het twintigtal platbodems dat je je vloot noemt, en teruggaat naar Babylon om de lieftallige Apama aan te raden haar spullen te pakken.’
Seleukos stond op en keek Eumenes minachtend aan, zijn afkeer was overduidelijk. ‘Mijn vrouw hoeft niet in te pakken. Ik zal niet dezelfde fout maken als Antigonos komt, ik zal hem naar Babylon uitnodigen en met genoegen onder hem dienen.’
‘Dan ben je een nog grotere idioot dan ik dacht.’’

Leesvoorschrift

Een sterke winterstorm en een luie vrije dag zodat je niet gestoord wordt als je door De verlaten troon heen vliegt.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

384 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.