Recensie: Ruthie Pantophlet – Wat Christine overkwam

Recensie: Ruthie Pantophlet – Wat Christine overkwam


Christine woont tijdelijk op Curaçao, bij tante Ena. Ze woont eigenlijk op Sint Maarten, maar door de grote orkaan zijn grote delen van Sint Maarten verwoest. Gezinnen op Aruba, Bonaire en Curaçao vangen tijdelijk kinderen van Sint Maarten op zodat ze naar school kunnen en hun ouders meer tijd en ruimte hebben voor het herstel.
Christine zong vroeger altijd liedjes met haar vader. Hij kon heel goed gitaar spelen. Hij ging op tour met zijn band en is nooit meer teruggekomen. Het vliegtuig waar ze in zaten is neergestort voor de Venezolaanse kust. De meeste lichamen zijn gevonden, dat van Christines vader niet. Christine zingt nog steeds graag en begeleidt zichzelf op gitaar. Ze zingt vooral graag het liedje dat haar vader voor haar schreef, ‘For my Christine’.

ISBN: 9789464032277 – Uitgeverij Boekscout – Aantal pagina’s: 70 – Jeugdboek


*****

3 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een lief en ontroerend verhaal, dat van mij uitgebreider had mogen zijn.’

Verhaallijn

*****

Christine is een lief en onschuldig meisje, wiens wereld in Sint Maarten bruut is verwoest door een orkaan. Ze heeft echter voldoende veerkracht om op Curaçao tijdelijk opnieuw te beginnen en nieuwe vrienden op school te maken. Ze vertrouwt tante Ena, bij wie ze woont, en stort bij haar haar hart uit. Ze vindt troost in de muziek.
Op de achtergrond speelt voortdurend het verlies van haar vader. Het vliegtuig waar hij in zat is neergestort, maar zijn lichaam is nooit gevonden. Dat maakt dat je altijd blijft hopen of hij misschien toch…
Het einde van het verhaal gaat heel snel, een beetje te snel. Je ziet de ontknoping wel aankomen, maar hier had meer ruimte voor genomen mogen worden.
— Isolde

Illustraties

*****

Wat Christine overkwam heeft een mooie cover, er spreekt zoveel liefde uit het meisje met haar gitaar. Het boek bevat een aantal illustraties. Dit zijn foto’s die zo bewerkt zijn, dat het tekeningen met een dun potlood lijken te zijn.
— Isolde

Stukje uit het boek

‘De woeste orkaan die twee weken geleden over Sint Maarten trok, heeft hun huis volledig vernield. … Ook de grote foto van haar vader die aan haar slaapkamermuur hing is weg. Alles is weg. Zelfs haar gitaar, haar beste vriend, is helemaal kapot gegaan toen de boekenkast er bovenop viel. De gitaar is op geen enkele manier te maken, omdat het hout door het regenwater voorgoed beschadigd is. Deze gitaar was haar kostbaarste bezit. Ze heeft hem van haar vader Gilbert Hill, een heel getalenteerde en geliefde musicus op Sint Maarten’

Voor wie is het boek?

Dit boek is geschikt voor kinderen in de hoogste klassen van de basisschool en kinderen in de brugklas. Het maakt heel duidelijk wat het verwoestende effect van een orkaan is. Hier in Nederland of België maken wij dat niet mee, maar aan de andere kant van de wereld is het de bittere realiteit.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

65%

35%

Type verhaal?

  1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.