Recensie: Sarah Lark – Grote dromen

Recensie: Sarah Lark – Grote dromen


1906. Nellie en Phipps groeien op in Ledegem, een dorp in de buurt van Kortrijk.
Nellie haar grote droom is dierenarts worden, maar in die tijd werden meisjes niet toegelaten tot de universiteit. Phipps droomt ervan om muzikant te worden, maar wordt door zijn ouders verplicht een opleiding tot dierenarts te volgen en later de praktijk van zijn vader over te nemen. Samen zoeken ze oplossingen om hun dromen waar te maken.
Ze lijken de weg gevonden te hebben tot de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en Phipps opgeroepen wordt om in het leger te dienen.

Na de oorlog verliezen Nellie en Phipps elkaar uit het oog. Nellie beslist om haar leven een nieuwe wending te geven en gaat naar Duitsland omdat ze hoorde dat meisjes daar wel mogen studeren. Tijdens de oorlog werd ze verliefd op Walter, een Duitse soldaat. Ze hoopt hem te kunnen opsporen in Berlijn om samen een nieuwe start te maken.
De dingen verlopen niet zoals Nellie het zich had voorgesteld…

ISBN: 9789026161230 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 533 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Grote dromen is een steengoede roman die je meeneemt terug in de tijd.’

Hoofdpersonages

*****

Het verhaal begint in 1906. Nellie groeit op in Ledegem, vlak bij Kortrijk. Ze brengt haar tijd het liefste door met dieren en het is haar grote droom om dierenarts te worden. Dit lijkt uitgesloten want in die tijd was het niet toegestaan om naar de universiteit te gaan voor meisjes. Haar ouders verplichten haar om naar een huishoudschool te gaan, want dat is volgens hen noodzakelijk om een goede man te vinden.
Haar onafscheidelijke jeugdvriend Phipps is een begenadigd muzikant. Hij droomt ervan om een muziekcarrière uit te bouwen, maar wordt door zijn ouders verplicht om dierenarts te worden. Zij willen dat hij later de praktijk van zijn vader overneemt.
Om te ontsnappen aan de huwelijkspartners die hun ouders voor hen uitkiezen besluiten ze een verstandshuwelijk aan te gaan.

Tijdens de oorlog ontmoet Nellie de Duitse soldaat Walter en ze worden verliefd. Door de vijandelijkheid tussen België en Duitsland lijkt hun liefde geen kans te maken. Als Phipps besluit om naar Amerika te emigreren om met muziek bezig te zijn, gaat Nellie naar Berlijn. Ze hoopt Walter terug te vinden en hoorde bovendien dat vrouwen daar wel kunnen werken als dierenarts.

Maria is de zus van Walter, zij is een gediplomeerd dierenarts. Tussen haar en Nellie groeit een vriendschap die ertoe leidt dat ze samen een dierenartsenpraktijk openen.
— Marita

Sfeer

*****

Het duurt eventjes om je in te leven in het verhaal, maar eens je vertrouwd bent met de personages wil je niet meer stoppen met lezen. Grote dromen is een romantisch en realistisch verhaal. Alhoewel het gaat om fictieve personages, kan je je zo inleven in hun omstandigheden. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt is historisch correct.
— Marita

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Sarah Lark in Grote dromen is duidelijk en direct. Ze slaagt er heel goed in om je empathie te laten voelen voor de personages. Het lukt haar om je de tijdsgeest van de periode waarin het boek zich afspeelt te laten aanvoelen.
Een leuk detail in het boek is dat ze een link legt naar de personages uit haar vorige boek, Alle sterren aan de hemel, en deze een rol laat spelen in Grote dromen.
— Marita

Passage uit het boek

‘Nellie vond de wieg prachtig.
‘Mijn ouders hebben hem echt niet meer nodig,’ zei Maria, ‘maar ik heb hun niets gevraagd. Is het daarom diefstal, Nellie?’
Ze keek Nellie onzeker aan, waardoor ze weer op een gehoorzaam kind leek dat net een zonde had bekend. Daarna zei ze geruststellend: ’Ach, we kunnen hem wel weer terugbrengen als we hem niet meer nodig hebben.’ Daarna gaf ze Paule de opdracht de wieg naar Nellies kamer te brengen.
Toen Paule Maria’s meubels uitlaadde was Nellie wel een beetje verbaasd, omdat ze thuishoorden in de kamer van een jong meisje. Zo te zien had iemand jaren geleden alweer met veel zorg een vrolijke meisjeskamer ingericht. Maria had een hemelbed, een met houtsnijwerk versierde kledingkast, een bureautje en boekenplanken.’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich vlot lezen op een koude herfstdag, naast een houtvuur met een tas warme soep bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

533 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.