Recensie: Scott Weidensaul – Vogelvlucht

Recensie: Scott Weidensaul – Vogelvlucht


In Vogelvlucht neemt Scott Weidensaul je mee op een reis over de wereld – van de stoffige heuvels in Cyprus, de bergen in het noordoosten van India tot de bijzondere vogeltrekreservaten in de Gele Zee. Ondertussen deelt hij revolutionaire inzichten die onze kennis van vogeltrek voorgoed hebben veranderd. Zo blijken de afstanden die miljarden vogels afleggen veel langer te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Sommige strandlopers zijn zelfs in staat om in één keer van Canada naar Venezuela te vliegen (het equivalent van 126 marathons!). Vogels navigeren bovendien efficiënter dan gedacht, met behulp van magnetische velden van de aarde, door een bijzondere vorm van kwantumverstrengeling. Daarnaast schrijft Weidensaul over de mensen die zich inspannen voor behoud en herstel van vogelmigratiepatronen, terwijl ze geconfronteerd worden met de gevolgen van klimaatverandering en andere uiterst actuele milieuvraagstukken.
Op basis van jarenlang veldwerk en in prachtig proza deelt Scott Weidensaul de meest fascinerende inzichten over het natuurwonder dat zich boven onze hoofden afspeelt.

ISBN: 9789046829332 – Uitgeverij Nieuw-Amsterdam – Aantal pagina’s: 416 – Non-fictie


*****

5 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Boeiende reportages en interessante wetenswaardigheden kenmerken het boek Vogelvlucht.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Vogelvlucht biedt inzicht in langeafstandsvluchten van vogels. De auteur start het boek met zijn waarnemingen over wadden in de Gele Zee bij China, die steeds vaker worden ingepolderd. Deze verdwijnende waddengebieden zijn echter belangrijke pleisterplaatsen voor vogels op trektocht over de East Asian-Australasian Flyway-route. Pleisterplaatsen zijn belangrijk omdat vogels zich daar kunnen opladen door voedsel tot zich te nemen, waarmee voldoende energie opgedaan wordt voor de volgende etappe.
Weidensaul schetst daarna het beeld dat verschillende factoren de vogeltrek van het overwinteringsgebied naar het broedgebied negatief beïnvloeden. Slechte omstandigheden in het overwinteringsgebied, bijvoorbeeld regen, kunnen een negatief effect hebben voor het broedsucces in het broedgebied, het zogenaamde ‘carry-over-effect’. Klimaatverandering zorgt ervoor dat het voedselaanbod in het broedgebied zijn optimale fase al heeft bereikt voordat de vogels in het broedgebied zijn aangekomen. Ook andere bedreigingen liggen op de loer; boeren gebruiken  schadelijke pesticiden om hun gewassen te beschermen tegen ongedierte, maar die bestrijdingsmiddelen hebben als bijeffect dat ze ook schadelijk zijn voor prairiebuizerds. In de broedgebieden van enkele eilandgroepen doden de niet-inheemse knaagdieren pasgeboren vogeljongen. En ook de mens vormt een bedreiging voor zangvogels op trektocht, want Europeanen vangen zangvogels in netten en met lijmstokken om ze als delicatesse te verorberen.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het boek Vogelvlucht bevat reportages van expedities en bezoeken van locaties die te maken hebben met vogeltrek. Tijdens deze expedities en locatiebezoeken ontmoet Weidensaul diverse wetenschappers en dierenactivisten die zich inzetten voor (het welzijn van) trekvogels. Weidensaul vult zijn verslaggeving aan met wetenschappelijke feitenmateriaal en bronnen uit de literatuur.
— Antoine

Passage uit het boek

‘(…) tot zijn verrassing ontdekte hij (i.e. Nathan Senner, AS) dat de grutto op een of andere manier ongelukkige of zware omstandigheden weet te compenseren. Grutto’s kunnen verspreid over zo’n twee maanden aankomen op Chiloé, maar als de groepen weer teruggaan naar het noorden, dan vliegen ze allemaal binnen een zeer beperkt tijdsbestek van zeven dagen weg. Ongeacht de hoeveelheid problemen die ze misschien hadden gehad op hun tocht naar het zuiden, waren de grutto’s voldoende hersteld om massaal te vertrekken. Nathan kon geen enkele correlatie vinden tussen hun aankomstdatum in Alaska en hun broedsucces, noch tussen de timing van de verschillende fases in de trek en hun overlevingscijfers. Carry-over-effecten, die zo gewoon lijken bij zo veel schepsels, lijken niet van toepassing op deze extreme trekvogel.’

Voor wie is dit boek?

Vogelvlucht is uitermate geschikt voor vogelliefhebbers, ornithologen, biologen en ecologen die meer willen weten over vogeltrek in de wereld.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

416 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.