Recensie: Steve Berry – Het geheim van Gent

Recensie: Steve Berry – Het geheim van Gent


Het wereldberoemde schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is in de loop der eeuwen dertien keer vernield, ontmanteld of gestolen. Waarom? Welke geheimen herbergt het? Onderzoeker Nick Lee reist naar België en komt bij toeval een van de verdwenen panelen van het kunstwerk op het spoor. Zijn zoektocht is een gevaarlijke race tegen de klok, met gevaar voor eigen leven, waarin hij van meerdere kanten gedwarsboomd wordt…

ISBN: 9789026161964 – Uitgeverij de Fontein – Aantal pagina’s: 400 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een boek vol spanning, mysterie en kunst.’

Hoofdpersonages

*****

Nick Lee werkt voor Unesco als veldagent voor de fictieve afdeling Clio. Zijn taak is het tegengaan van vernieling van cultureel erfgoed. Nick komt naar Gent voor een weerzien met zijn voormalige geliefde Kelsey, die kunst restaureert. Kelsey werkt momenteel aan het restaureren van een van de panelen van Het Lam Gods van Jan van Eyck. Precies op het moment dat Nick bij Kelsey aankomt, wordt Kelsey overvallen, haar laptop gestolen en het paneel voorgoed vernietigd. Dit is het begin van Nicks speurtocht naar de ware toedracht van deze daad, alles leidt naar een nonnenorde van de rooms-katholieke kerk.
Ondertussen zijn Bernat de Foix en André Labelle, leden van een christelijk genootschap, bezig met het aankaarten van misstanden binnen de room-katholieke kerk. Ze doen dit op niet geheel legale wijze en zijn dan ook een doorn in het oog van het Vaticaan.
— Frederique

Sfeer

*****

In Het geheim van Gent zit de spanning er meteen vanaf het begin goed in, meteen in het eerste hoofdstuk gebeurt al een hele hoop. Bij het lezen krijg je langzaamaan stukken informatie en puzzel je deze gelijktijdig met de hoofdpersonen aan elkaar. Doordat telkens maar een tipje van de sluier wordt opgelicht, blijf je doorlezen en is het boek moeilijk weg te leggen.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Steve Berry is met deze stand-alone weer als vanouds sterk. Het verhaal is misschien een tikkeltje ingewikkeld op z’n tijd, maar het taalgebruik is helder en zonder ingewikkelde zinnen. Daarbij komt ook dat de spanning de aandacht weet vast te houden en het complot dat de hoofdpersonen ontwaren buitengewoon interessant is. Het geheim van Gent is zodanig geschreven dat het heerlijk vlot wegleest.
— Frederique

Passage uit het boek

‘De afgelopen vijf jaar had hij de wereld rondgereisd om historisch erfgoed te beschermen en soms van de sloophamer te redden. Je zou denken dat de lokale bevolking haar cultureel erfgoed veel meer waardeerde dan hij. Helaas was dat vaak niet het geval. Sterker nog, de grootste bedreiging voor een locatie of object waren degenen die er het meest vertrouwd mee waren.
Bekend maakt onbemind? Misschien. Al was het vermoedelijk gewoon onverschilligheid. Hier was echter sprake van brandstichting, de vernieling van eigendom en diefstal. Om nog te zwijgen over het lichamelijk geweld tegen Kelsey. Allemaal opzettelijk. Hij hoopte dat de vuurzee inmiddels was bedwongen, maar naar het zich liet aanzien was er weer een kunstwerk verloren gegaan.
Het ene na het andere kostbare voorwerp verdween. Het was Nicks werk om dat te voorkomen, en hij was goed in wat hij deed. Al had hij weinig concurrentie te duchten, want hij was de enige veldagent op de loonlijst van Clio.
Een einzelgänger.
Wat hem beviel.’

Leesvoorschrift

Dit boek komt het beste tot zijn recht als je het leest op de plaatsen waar het boek zich afspeelt. Als je naar Gent gaat kan je dit boek eigenlijk niet laten liggen, heerlijk op het terras in het namiddagzonnetje.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

400 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.