Recensie: Tomi Adeyemi – Bloed en beenderen

Recensie: Tomi Adeyemi – Bloed en beenderen


Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de maji, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken.

Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen.

Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand…

ISBN: 9789402701081 – HarperCollins Holland – Aantal pagina’s: 480 – Fantasy


*****

5 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een krachtige combinatie: magie, vechten voor gelijkheid, en opofferingen.’

Hoofdpersonages

*****

Zélie is een krijger en vanaf de eerste paar bladzijdes weet ze de lezer in haar hart te sluiten. De auteur laat zien wat ze allemaal heeft meegemaakt en hoe ze blijft vechten voor haar volk. Samen met haar broer Tzain en prinses Amari gaat ze op missie om de magie weer terug te brengen naar Orïsha. Ze proberen uit handen te blijven van de kroonprins, Inan, die er alles voor over heeft om de magie voorgoed uit te bannen. Met Inan leven we ook mee, want zijn zijn daden wel zo zwart-wit? Stapje voor stapje komen we steeds dichterbij de echte Inan.
— Nienke

Sfeer

*****

Tijdens het hele boek zat ik bijna op het puntje van mijn stoel. Ik wilde zo graag weten hoe het verhaal verder liep en had zoveel moeite om het boek weg te leggen. De spanning wordt steeds verder opgebouwd en elke keer als je denkt dat er nu even rust is, gaat de strijd onverbiddelijk door en wil je alleen maar meer lezen.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl was fantastisch. In het begin schrok ik, omdat het zo’n dik boek is, maar doordat het tempo vrij vlot is, had ik het gevoel dat ik door het boek heen vloog en wilde ik op het einde alleen maar meer hoofdstukken. Wat prettig is, is dat er vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, zodat we van iedereen wat meekrijgen. De wereld die Adeyemi gecreëerd heeft is waanzinnig en de personages voelen zo echt aan dat je wel met ze mee moet leven. Het is knap hoe Adeyemi alles zo echt laat lijken, alsof ook ik in Orïsha woonde en meeging op reis. Verder is er genoeg actie die je aan je stoel doet vastklampen en de romantiek die erin voorkomt is prachtig. Daarnaast is het onderwerp wat aangekaart wordt krachtig en belangrijk. Een donkere huid en zilver haar is namelijk niet iets om op neer te kijken.
— Nienke

Passage uit het boek

‘De maji stegen in heel Orïsha in aanzien en werden de eerste koningen en koninginnen. Dat was een tijd van vrede, maar die vrede hield geen stand. De maji die aan de macht waren, misbruikten hun magie, en voor straf ontnamen de goden de heersers hun gaven. Toen de magie weglekte uit hun bloed verdween ook hun witte haar, als straf voor hun zonden. Maar ondertussen was de liefde voor de maji omgeslagen in angst. Angst ging over in haat. Haat leidde tot geweld, tot de wens om de maji uit te roeien.’

Leesvoorschrift

De ultieme setting voor dit boek bestaat eigenlijk niet, want geloof me, ik sleepte het overal mee naartoe. Al lees je het op de wc. Als je eenmaal bezig bent, wil je alleen nog maar meer.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

480 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.