Recensie: Toni Coppers – De zaak Magritte

Recensie: Toni Coppers – De zaak Magritte


John Novak, die een celstraf uitzit voor medeplichtigheid bij een aantal overvallen, ontsnapt uit de gevangenis een maand voor hij normaal zou vrijkomen. Wanneer een oudere vrouw vermoord wordt teruggevonden vindt men in haar appartement een briefje met de boodschap ‘Ceci n’est pas un suicide’ er op, verwijzend naar het befaamde schilderij van Margritte, ‘Ceci n’est pas une pipe’. Alle sporen tonen aan dat Novak de vermoedelijke moordenaar is. De Brusselse politie rest nu de plicht om hem op te sporen.

Alex Berger, ex-chef van de moordbrigade, drinkt meer dan goed voor hem is en sluit zich af van iedereen sedert zijn vrouw omkwam bij de aanslag in Parijs. Wanneer zijn ex-collega’s zijn hulp inroepen bij het moordonderzoek, weigert hij dit aanvankelijk. Hij raakt uiteindelijk toch gemotiveerd om Novak op te sporen omdat hij vindt dat hij nog een rekening uit het verleden met hem te vereffenen heeft.

ISBN: 9789022337677 – Uitgeverij Manteau – Aantal pagina’s: 287 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De zaak Margritte is een thriller die tot nadenken aanzet over waartoe haat en verdriet kunnen leiden.’

Hoofdpersonages

*****

Het hoofdpersonage in De zaak Magritte is Alex Berger. Hij was chef bij de Moordbrigade in Brussel. Nadat zijn vrouw Camille twee jaar geleden omkwam bij de terroristische aanslag in Parijs, sloot hij zich af van alles en iedereen en gaf hij zijn job op. Als zijn ex-collega Lucas Leroux hem vraagt om het politieteam te helpen bij het oplossen van een moordzaak stemt hij uiteindelijk in.
John Novak zat een gevangenisstraf uit voor zijn medeplichtigheid bij overvallen. Hij ontsnapte uit de gevangenis een maand voor hij zou vrijkomen. Hij is de hoofdverdachte bij de moorden waarnaar het onderzoek van het politieteam loopt.
— Marita

Sfeer

*****

De sfeer in De zaak Magritte is vrij grimmig. Je blijft gedurende het gehele verhaal hopen dat Alex Berger niet de verkeerde keuzes zal maken.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Reeds vanaf de eerste pagina word je meegezogen in het verhaal. Toni Coppers geeft veel aandacht aan de verwarde emoties van het hoofdpersonage Alex Berger, wat je meer doet meeleven met het hele gebeuren. Het zorgt er tevens voor dat niet enkel de gruwelijke moorden centraal staan in De zaak Magritte.
— Marita

Passage uit het boek

‘De rest van de dag kabbelde voort.
Na hun gesprek hadden ze samen iets gegeten en het was kenmerkend voor Bergers gemoedstoestand dat hij zich enkele uren later al totaal niet meer kon herinneren wat er op zijn bord had gelegen. Ze hadden over veilige onderwerpen gepraat en waren vriendschappelijk uit elkaar gegaan.
Daarna had hij urenlang door de stad gezworven. Hij was er zeker van dat hij de Zavel en de kunstgaleries was gepasseerd en hij dacht dat hij het Warandepark had gezien, maar de rest van zijn urenlange tocht was één langgerekt waas.
Om zeven uur ’s avonds zat hij in zijn gemakkelijke fauteuil met een vers aangebroken kratje wijn en belde hij commissaris Leroux.’

Leesvoorschrift

Tijdens een warme zomerdag op een koel plaatsje met een koel glas frisdrank.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

287 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.