Recensie: Piet Devriendt – Mosselen

Recensie: Piet Devriendt – Mosselen


In Masterclass Mosselen laat Piet Devriendt aan de hand van vijftig recepten zien dat je met mosselen oneindig kunt variëren. Nieuwe, verfrissende, bekende en minder bekende recepten met de mossel in de hoofdrol. Gekookt, gebakken, in de wok of rauw, je kunt er alle kanten mee uit.

ISBN: 9789048866243 – Carrera Culinair – Aantal pagina’s: 160 – Kookboek


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Liefhebbers van seafood halen hun culinaire hart op bij Masterclass Mosselen.’

Wat was mijn favoriete gerecht uit dit boek?

*****

Het was een moeilijke keuze om maar één favoriet gerecht te kiezen uit Masterclass Mosselen. Bij het lezen van het boek trokken onder ander de ‘mosselen Tomorrowland’, mosselen met een paprikacoulis en de ‘mosselen roquefort’ mijn aandacht.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de ‘mosselen roquefort’. Ik maakte dit gerecht twee jaar geleden voor een vriend die bij mij kwam eten. Ik wilde graag weten hoe het gerecht beter (of: anders) kan worden gemaakt. Verder houd ik van wat zwaardere gerechten en robuuste smaken, zoals die van roquefort, in een herfst/winter, en van lichtere gerechten met minder robuuste smaken in een lente/zomer.

Devriendt meldt dat de bereidingstijd 35 minuten bedraagt en die tijd, inclusief alle voorbereidende handelingen, zoals het snijwerk en het wassen van de mosselen, is een reële weergave. Het gerecht kun je daardoor ook prima op een doordeweekse dag maken.

— Antoine

Instructies

*****

De recepten in Masterclass Mosselen zijn onderverdeeld in de categorieën ‘makkelijk’, ‘moeilijk’ en ‘uitdaging’. Bij elk recept staat duidelijk aangegeven welk type gerecht (voorgerecht, hapje, hoofdgerecht) het betreft en wat de bereidingstijd (in minuten) is. Veelal zijn de recepten gebaseerd op vier personen.

Voor het maken van de ‘mosselen roquefort’ heb ik, als single, de benodigdheden voor de roquefortsaus iets aangepast. In die zin dat ik een kwart van de aangegeven hoeveelheid room heb gebruikt, de helft van de roquefortkaas en de helft van de cognac. Achteraf gezien had ik de hoeveelheid roquefort ook gerust kunnen terugbrengen tot een kwart. Bij het koken van de mosselen heb ik de knoflookboter achterwege gelaten.

Het recept schrijft voor dat de sjalotten aangestoofd moeten worden met de roquefort en dat vervolgens cognac en room moeten worden toegevoegd. Dat leek mij iets onlogisch, vandaar dat ik na het glazig bakken van de sjalot deze eerst heb afgeblust met cognac, vervolgens de room heb toegevoegd en, nadat de room iets was ingekookt, de stukjes roquefort in de pan heb gedaan.

Devriendt werkt met jumbomosselen en schrijft dat de mosselen drie minuten moeten worden gekookt en, na even opschudden van de mosselen en de groenten, wederom drie minuten moeten koken op hoog vuur. Met een normale maat mosselen (als je geen jumbomosselen kunt krijgen) lijkt mij de kooktijd te lang.

Op een enkele plaats heeft Devriendt bij de bereidingswijze van het recept een extra tip toegevoegd. Het boek zou perfect zijn geweest als een bijpassend wijnadvies zou worden gegeven of een variatietip. Wat mij betreft kan bij de ‘mosselen roquefort’ de bleekselderij bijvoorbeeld vervangen worden door brunoise gesneden venkel.

— Antoine

Voor wie is dit boek?

Masterclass Mosselen is geschikt voor culinaire liefhebbers, die zeevruchten weten te waarderen. Ook als je voor het eerst mosselen bereidt, is het boek zeer bruikbaar.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

160 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.