Tips voor de beginnende schrijver

Tips voor de beginnende schrijver


Dertien was ik, toen ik het plezier van schrijven ontdekte. Ik begon met fanfictie, en het ontwikkelde zich met de jaren tot een serieuzere bezigheid. Het moment dat ik voor het eerst nadacht over het publiceren, gaf me dat ongelooflijk veel energie!
Nu, meer dan twee decennia later, heb ik mijn eerste boek  gepubliceerd! Dit is het moment waar ik al die jaren naar uit heb gekeken én waar ik ontzettend bang voor was.

Daarom dit blog met een aantal tips die ik had willen weten voordat ik aan het schrijven begon.

Tijd is waardevol
Schrijven is iets wat mij energie geeft, en als dat ook voor jou geldt, dan wil je daar het grootste deel van de dag je tijd aan geven.
Er zijn al genoeg dingen die energie kosten*; zorg ervoor dat je dat ergens weer terugkrijgt.
* Zoals schoonmaken, leuk doen tegen die vervelende collega, je wekker zetten**, boodschappen doen op een drukke zaterdag… Moet ik nog even doorgaan?
** Als ik ooit de maker van de wekker ontmoet, dan… loop ik hard de andere kant op. Wat? Ik ben niet echt een confrontatie-persoon. Maar wekkers… Echt. Worst. Idea. Ever.

Schrijven is geen hobby
Dit is me vaak genoeg gezegd. “Wat doe je dan – naast het schrijven?” Ik snap het wel. Er zijn maar weinig schrijvers die er hun beroep van hebben kunnen maken. Máár dat wil niet zeggen dat je het als hobby moet blijven zien. Niet iedereen heeft het geduld om een Fantastisch Verhaal te schrijven. Niet iedereen zou een verhaal tien keer willen herschrijven om zo het beste resultaat aan de wereld te kunnen bieden. Als jij dat wel hebt, dat geduld, dan ben je een schrijver en dus wil je je tijd daar ook zoveel mogelijk aan besteden!

Investeer in je talent
Dit is een tip die ik echt had willen weten toen ik nog een tiener was. Dan had ik waarschijnlijk gekozen voor een opleiding in Journalistiek of Marketing. Die opleidingen hadden me geholpen bij het schrijven en het uitgeven van mijn boek. Laat ik duidelijk zijn: spijt van de keuzes die ik toentertijd heb gemaakt, dat heb ik niet, want die keuzes hebben me wel gebracht waar ik nu ben.
En natuurlijk kun je ook na je tienertijd nog opleidingen en cursussen gaan volgen.

Niet iedereen gaat je verhaal leuk vinden, en dat is oké
Dit is waarschijnlijk één van de grootste redenen waarom ik -tot vorig jaar- niet het besluit heb durven maken om over te gaan tot het verkopen van mijn verhalen; ik was bang voor afwijzing. Mijn hart en ziel gaan in mijn verhalen. Op het moment dat iemand dan zegt dat ze het verhaal niet zo leuk vinden, dan doet dat pijn.
Maar… leer het te zien als een groeimoment, want weten waarom de ander je verhaal niet zo goed vindt, geeft je de mogelijkheid je verhaal door andermans ogen te bekijken en het nog beter te maken!

Reageer niet op negatieve opmerkingen
Wanneer of waar je je verhalen ook publiceert, weet dat je slechte reacties zult krijgen. Sommige mensen lijken er hun dagelijkse bezigheid van te maken om negatief te doen. Dat heeft niets met jou of je verhaal te maken, maar alles met hen. Lees niet verder en boven alles, reageer er niet op!
Bedenk waarom je je verhaal hebt gepubliceerd. Was het om je eigenwaarde te koop te zetten? Nee, natuurlijk niet! Jij vindt je verhaal toch fantastisch? Dat is het enige wat belangrijk is. HET ENIGE.
Mocht je toch moeite hebben met de opmerkingen*, gebruik dan deze tip die ik eens online zag: kijk eens op naar de 1-ster recensies bij jouw all-time favoriete boek. Het helpt om die opmerkingen over jouw favoriete boek te lezen omdat je daarmee inziet dat de slechte reacties niet gaan om het boek. Jij vond dat boek immers helemaal fantastisch. Jij behoort dus tot de doelgroep van dat boek, en niet de persoon die er maar 1 ster aan gaf.
* Want laten we eerlijk zijn, die mensen die jouw verhaal niet leuk vinden.. hebben die ooit zelf een verhaal geschreven? I rest my case.

De wereld zit op jouw verhaal te wachten
Veel mensen denken dat schrijvers egoïstische trekjes hebben. Dat de personages (slappe) aftreksels zijn van de schrijver of juist dat wij schrijvers zo zouden willen zijn als onze personages. Wat natuurlijk bullshit is (excuse my language). Onze personages zijn gecreëerd in ons hoofd dus natuurlijk zit er iets van ons in, maar om nu te zeggen dat we alleen maar schrijven om in een droomwereld te kunnen leven, is natuurlijk grote onzin. We schrijven omdat we een stukje van onze Fantasie op papier willen zetten. We willen anderen meevoeren door Fantastische Werelden en bieden oplossingen voor elk probleem dat ons personage tegenkomt. Schrijven gaat helemaal niet om ons, de schrijvers*, maar juist om wat we de lezer te bieden hebben!
* Nou ja, een beetje wel natuurlijk, maar sssstt… dat hoeven die anderen toch niet te weten?

Heb je iets gehad aan mijn tips, of heb je zelf nog tips die kunnen helpen, laat een reactie voor me achter!

Categories

  1. 1
    Anton Joosen

    Zelf ben ik al jarenlang een ‘vrijetijdsschrijver’ en ik kan me helemaal verliezen in mijn schrijverijen.
    Ik heb 10 titels gepubliceerd in eigen beheer (print on demand). Dat waren hoofdzakelijk heemkundig getinte boeken en/of kunstboeken over lokaal bekende kunstenaars. Oplages variërend tussen de 200 en 300 exemplaren. In 2017 publiceerde ik in eigen beheer mijn roman Uriël Acosta ISBN 978-90-812374-3-7. De verkoop vond plaats via lokale boekhandels en bij lezingen die ik over het boek gaf. Het blijft toch heel erg moeilijk om uit de kosten te komen. Ondanks de publiciteit die de regionale krant er aan schonk.
    Toch blijf ik schrijven. Momenteel ben ik bezig met een roman: Groen is ’t Gras, over de wilde jaren zestig. Of die ooit gepubliceerd gaat worden is nog maar de vraag.

+ Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.