6 Engelse luisterboeken op Spotify

6 Engelse luisterboeken op Spotify


Een tijdje geleden schreef Stef een blog over 7 Nederlandse luisterboeken die te vinden zijn op Spotify. Hier kan je met een betaald account naar luisteren en ze op volgorde laten afspelen, maar gelukkig ook met een gratis account, alleen heb je dan kans dat de hoofdstukken niet op volgorde kunnen worden afgespeeld.

Met het naderen van de vakantie en de waarschijnlijk lange autoritten of vliegreizen, is het alleen maar aannemelijk om naar een luisterboek te luisteren. Je kunt ze zelfs luisteren terwijl je bijvoorbeeld aan het inpakken bent voor je vakantie of aan het opruimen.

1. The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Misschien heb je de film met Leonarde DiCaprio wel gezien en was je benieuwd naar het verhaal? Of misschien wil je juist meer klassiekers lezen. Dan ben je met The Great Gatsby aan het juiste adres.

The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald gaat over de steenrijke eenling Jay Gatsby. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen. The Great Gatsby is het hoogtepunt uit het oeuvre van F. Scott Fitzgerald, en een schitterend geschreven portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Open The Great Gatsby in Spotify.

2. Pride and Prejudice – Jane Austen

Een van de meest bekende werken en klassiekers is waarschijnlijk wel Pride and Prejudice van Jane Austen. Elke literaire studie besteed er wel aandacht aan en de meesten hebben het boek of gelezen of willen het nog lezen. Als je bang bent dat het boek nog net een stapje te ver is, kan je proberen te beginnen met het luisterboek.

Voor de vijf dochters van de familie Bennet bestaat er maar één carrière: het huwelijk. De komst van twee rijke, knappe en huwbare jongemannen veroorzaakt dan ook de nodige opwinding in de familie en de sociale omgeving. Als Elizabeth voor het eerst kennismaakt met de begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy, vindt ze hem arrogant en verwaand; hij lijkt onverschillig te staan tegenover haar mooie verschijning en levendige geest. Wanneer ze ontdekt dat Darcy betrokken is bij de moeizame relatie tussen zijn vriend Mr. Bingley en haar geliefde zus Jane, is ze vastbesloten een nog grotere afkeer voor hem te ontwikkelen. Met snedige humor ontleedt Jane Austen feilloos de mores van de Britse upperclass aan het eind van de achttiende eeuw. De botsing tussen trots en vooroordeel en tussen sociale mobiliteit en starre hiërarchie is nooit ontroerender en komischer beschreven.

Open Pride and Prejudice in Spotify.

3. Great Expectations – Charles Dickens

Ook Dickens kan zichzelf tot de klassiekers rekenen. Dickens heeft meerdere erg bekende werken op zijn naam staan en kan gezien worden als een van de grootste schrijvers allertijden.

Great Expectations verhaalt van het weeskind Pip en het geheimzinnige fortuin dat hij in de schoot geworpen krijgt, zijn snobistische afwijzing van oude vrienden en de groei vol pijn en tegenslagen naar echte volwassenheid. De lezer volgt Pips avonturen vanaf het moment waarop hij als jongen op een angstaanjagend kerkhof in Kent de ontsnapte gevangenisboef Magwitch ontmoet tot aan de laatste keer dat hij de mooie, harteloze Estella ziet en wordt meegezogen in een drama waarvan de morele en psychologische intensiteit geen moment verslapt.

Open Great Expectations in Spotify.

4. Alice in Wonderland – Lewis Carroll

Toch wat meer fan van sprookjes? Ook daar is een audioboek voor te vinden. Alice in Wonderland is een sprookje wat tegenwoordig niet meer weg te denken is. Met meerdere films gebaseerd op het prachtige verhaal van Carroll, blijft het een hedendaagse klassieker.

Als Alice een pratend wit konijn achterna loopt, is dat de start van een bijzonder en fantastische avontuur waarin ze allerlei merkwaardige figuren ontmoet…

Open Alice in Wonderland in Spotify.

5. Far from the Maddening Crowd – Thomas Hardy

Ook Thomas Hardy kan zichzelf tot een van de grotere schrijvers rekenen. Met meerdere klassiekers op zijn naam is Hardy niet weg te denken uit de literaire studies en de klassieker-liefhebber.

Alle hoofdpersonages zijn mensen vol gevoel die het plattelandsleven niet als rustig of kalm ervaren. De roman draait om een onafhankelijke vrouw, Batsheba Everdene, die zo moedig is conventies te negeren en zelfstandig een boerderij te beheren. Ze heeft drie aanbidders wier levens onvermijdelijk met elkaar verstrengeld raken.
Ver weg van het stadsgewoel is een poëtische roman. Hardy begon als dichter en schreef daarna pas romans. Later keerde hij terug naar de poëzie. Juist in zijn romanfase schreef hij prachtige regels; gedeelten uit dit boek zijn ooit geschreven als blanke verzen. Het resultaat is verbluffend.

Open Far from the Maddening Crowd in Spotify.

6. The Yellow Wallpaper – Charlotte Perkins Gilman

Een van de werken waar ik ooit het genoegen heb gehad om mijzelf in te verdiepen. Een kort, maar erg krachtig verhaal vol met symboliek en thematiek. Perkins Gilman was een feminist, socioloog en auteur. Tegenwoordig is ze een rolmodel voor (toekomstige) feministen. Als feminist kan dit verhaal zeker niet ontbreken.

Open The Yellow Wallpaper in Spotify.

Categories

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.