Recensie: Annette Herfkens – Turbulentie

Recensie: Annette Herfkens – Turbulentie


Annette Herfkens overleefde als enige een vliegtuigramp en bracht acht dagen door in de Vietnamese jungle voordat ze gevonden werd. Na haar bijzondere redding slaagt ze erin om haar leven weer op te bouwen, het verdriet om de dood van haar verloofde een plek te geven, haar carrière te hervatten en de liefde weer te vinden. De voornaamste les die ze in de jungle leerde, blijkt ook van toepassing te zijn in haar verdere, dagelijkse leven: neem de zaken zoals ze zijn en verander alleen datgene wat je daadwerkelijk kunt veranderen. Een mooie maar moeilijke les, waar Annette mee worstelt als haar zoon gediagnosticeerd wordt met autisme.
Na veertien jaar keert Annette terug naar Vietnam om de berg te beklimmen waar de crash heeft plaatsgevonden en antwoorden te krijgen op vragen die al jaren door haar hoofd gaan.

ISBN: 9789022576328 – Uitgeverij Boekerij – Aantal pagina’s: 299 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Janet


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Als enige overlevende van een vliegtuigramp, verblijft Annette acht dagen eenzaam en fysiek gebroken in de Vietnamese jungle, voordat haar tweede leven begint.’

Hoofdpersonages

*****

Annette is begin dertig wanneer ze met haar verloofde Willem aan boord gaat van de vlucht van Ho Chi Minh stad naar Nha Trang. Ze hebben elkaar in hun studententijd leren kennen en hebben door hun werk al veel van de wereld gezien.
Annette vertelt haar verhaal en wordt bijgestaan door haar familieleden, vrienden en kennissen. Een ieder belicht een nieuwe kant van de gevolgen van het ongeluk.
Zo horen we onder andere van Jaime, de collega die volledig overtuigd is dat Annette nog leeft. Annette’s moeder, wiens gezicht één van de eerste bekende gezichten is na de acht dagen eenzaamheid. Chris, de man die alles regelde en daarmee haar redder in nood bleek in 1992, maar ook in 2006 toen Annette terug ging naar de plek des onheils. En ook Joosje, Annette’s dochter, die als zevenjarige liefdevol over haar autistische broertje Maxi spreekt, en tevens een prachtig nawoord schrijft.
— Janet

Sfeer

*****

Bladzijde 1 begint bij de ochtend van het ongeluk. De rauwe werkelijkheid waarmee Annette wordt geconfronteerd, maakt het verhaal intens en emotioneel. Het overgeven aan deze werkelijkheid getuigt van een indrukwekkend en diepgaand bewustwordingsproces.
Het verhaal gaat over zoveel meer dan de vliegtuigramp. Dat is slechts het begin. Het verlies er te laten zijn brengt je zoveel dichterbij de liefde. Annette’s leven is anders geworden. Zoveel mooier. Zoveel grootser.
— Janet

Schrijfstijl

*****

Annette heeft een nuchtere, no nonsense schrijfstijl. Ze dikt niets aan, en gaat geen ongemakkelijk detail uit de weg. Dit maakt het boek persoonlijk, haast intiem.
Door de toevoegingen van de ervaringen van haar omgeving, krijg je een volledig 3D beeld van wat voor effect een ramp heeft op de levens van alle betrokkenen.
Het is een roman van een hoog niveau; het gaat over een liefde die alle liefdes overstijgt. Verwacht echter geen zoetsappig verhaal, want echte liefde kan niet bestaan zonder pijn.
— Janet

Passage uit het boek

‘Iedereen is dood. Ik zit hier. In de jungle. Alleen. Ik kijk om me heen, zie de lichamen, de losgescheurde onderdelen van het vliegtuig; de bladeren van de enorme planten. Ik luister naar mijn ademhaling. Die klinkt even moeizaam als ze voelt; mijn borstkas doet pijn. Heel erg! Maar ik adem wel. Luid en duidelijk.
Ik observeer: de geluiden, de jungle, de bladeren, het vliegtuig, de lichamen. En mezelf, liggend op een bedje van takjes. Scherpe takjes. Ik beweeg een beetje. Dat doet pijn. Mijn heupen doen pijn. Alles doet pijn. O, God, help me. Help me!’

Leesvoorschrift

Brand maar een kaarsje vannacht, want van dit boek zul je geen afstand kunnen doen tot de laatste bladzijde is gelezen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

299 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.