Recensie: Carmen Romero Dorr – Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann

Recensie: Carmen Romero Dorr – Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann


De grootmoeder van Alicia, Paulina Hoffmann is overleden en Alicia erft van haar het appartement in Berlijn. Alicia woont in Madrid en had een hechte band met haar grootmoeder. Zij wist niet dat haar grootmoeder dit appartement in Berlijn gekocht had. Alicia wist wel dat haar grootmoeder als jong meisje in Berlijn woonde, en dat het Nazi-tijdperk de rest van Paulina’s leven had getekend.
Alicia besluit naar Berlijn af te reizen, wellicht heeft Paulina voor haar een boodschap achtergelaten. Want waarom heeft juist zij dit appartement geërfd?

ISBN: 9789026346446 – Anthos uitgevers – Aantal pagina’s: 325 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Het verhaal van een moedige vrouw die ondanks tegenslagen haar eigen toekomst heeft bepaald en doorgeeft aan het nageslacht.’

Hoofdpersonages

*****

Paulina Hoffmann verloor haar vader en twee broers in de Tweede Wereldoorlog. Het leven in Berlijn was zwaar na de oorlog. Julia, haar moeder, krijgt de mogelijkheid om met Paulina bij haar zus in Madrid te gaan wonen. Zij proberen daar een nieuw leven te beginnen en het verleden achter zich te laten. Beide vrouwen bezitten een flinke dosis moed en kracht.
Alicia is al op jonge leeftijd haar moeder verloren en haar oma Paulina was haar vertrouwelinge, haar vriendin, haar beschermer en haar voorbeeld. Na het overlijden van Paulina is Alicia in de war
en mist haar oma. In Berlijn probeert ze achter het geheim van haar oma te komen en haar leven weer op de rit te krijgen.
Twee vrouwen die verlies hebben geleden en de kracht hebben hier uit te komen.
— Joke

Sfeer

*****

Het verhaal beschrijft een sfeer die thuishoort bij de ontberingen en het verdriet tijdens, maar vooral ook na het Nazi-tijdperk in de Tweede Wereldoorlog. Bovendien voel je vooral de kracht die de mensen tonen om door te gaan na de verliezen die ze lijden.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het verhaal heeft mij van het begin tot het einde geboeid en is vlot geschreven.
De scheiding tussen heden en verleden wordt per hoofdstuk overzichtelijk aangegeven, ook is aangegeven waar het zich afspeelt en in welk jaar.
— Joke

Passage uit het boek

‘Het is allemaal een luchtspiegeling geweest. Verdwenen zijn het zonlicht op de golven, de geur van bloemen in de tuin en het geluid van muziek in de avond. In plaats daarvan zijn verdriet, pijn en eenzaamheid, de oude bekenden, terug. Het bedrieglijke geluk van de afgelopen weken was één grote leugen. En juist omdat ze weer is wakker geschud, is ze teruggekeerd naar haar natuurlijke plek. De plek in het donker, in de lange schaduw die het ongeluk werpt. Uit deze boze droom zal Paulina niet ontwaken.’

Leesvoorschrift

Lees dit boek heerlijk op de bank of zelfs in bed. Een lekkere kop thee met honing geeft je hierbij een geborgen gevoel.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

325 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.