Recensie: Jan van Gorkum – Gevleugelde Duisternis

Recensie: Jan van Gorkum – Gevleugelde Duisternis


In een post-apocalyptische wereld die tot de grond toe is afgebrand, lijkt het wakker maken van vuurspuwende draken op zijn zachtst gezegd een slecht idee.
Toch is dat precies wat Yorick Novak, een mysterieuze jongeman, van plan is. Met de hulp van een aantal excentrieke reisgenoten is Yorick onderweg naar de slaapplaats van de Gevleugelde Duisternis, een groep enorme draken die de wereld ooit in de as heeft gelegd. Deze beesten vormen nu de enige kans om de wereld te redden uit de klauwen van de Adalgars, een beruchte familie die de scepter zwaait over alles en iedereen.
Een gevaarlijke en vreemde tocht volgt, waarbij de kans op succes klein lijkt. Yorick en zijn reisgenoten hebben echter een dubieus voordeel: ze zijn net zo gevaarlijk en krankzinnig als hun missie.

ISBN: 9789090323329 – Jan van Gorkum – Aantal pagina’s: 355 – Fantasy


*****

3 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een mooi debuut vol chaos, draken en het einde van de wereld, die je pakt en niet meer loslaat.’

Hoofdpersonages

*****

Yorick Novak, een mysterieuze jongeman die als het ware apocalyps 2.0 teweeg wil brengen om zo de familie Adalgar van hun macht te ontdoen. Hij krijgt hierbij onder andere hulp van Razorthorn, die duizenden jaren terug als eerste de Gevleugelde Duisternis losliet en zorgde voor de eerste vernietiging van de wereld, de Oude Kerel, een man in de woestijn met een rode fauteuil die meer is dan hij lijkt te zijn, en Theron Mortenson, een al langere reisgenoot van Yorick en als het ware een soort vader figuur voor hem. Samen zoeken (en vinden) ze nog meer bondgenoten, waaronder de Doder der Doders, Snargûl, Yara en een berg draken. Jammer is wel dat, omdat het zoveel hoofdpersonages zijn, de personages redelijk vlak blijven. Enkelen krijgen wat verdieping maar het had iets meer kunnen zijn.
— Frederique

Sfeer

*****

Het verhaal roept vanaf pagina één al veel vragen op. Sommige vragen worden uiteindelijk beantwoord, andere juist helemaal niet. De spanning viel af en toe weg, waardoor je een adempauze hebt tussendoor, wat erg fijn is. Je wilt heel graag doorlezen om er achter te komen hoe het nu echt zit.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Jan van Gorkum heeft een hele eigen stijl, het is eerst een beetje moeilijk om in het verhaal te komen en soms val je er weer uit. Dit heeft er ook mee te maken dat het boek soms wel heel erg van de hak op de tak springt; van Gorkum wil veel vertellen. Misschien zelfs een beetje te veel, maar dit is op zich niet hinderlijk, het leest een beetje als film scènes met cuts.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Yorick bleef nog even staan kijken naar het kamp en de omgeving, voor hij besloot weer in de fauteuil te gaan zitten. Hij rekte zich uit en plofte neer op de stoel. Hij voelde zich beroerd, iets wat zijn verschijning ook beaamde. Yorick was geen lelijk exemplaar van het menselijk ras, maar het was duidelijk dat hij veel had meegemaakt. Hij zag er mager, vermoeid en – net als zijn kleren – verweerd uit. Bruin haar hing tot op zijn schouders en een dun baardje deed hem ouder voorkomen dan hij in werkelijkheid was. Hij droeg een versleten, oude stofjas over een donkere broek en een blouse met een vest eroverheen. Scheuren in de kleding waren met een grove draad slordig dichtgemaakt en maakte de armoedige uitstraling compleet. Zijn ogen gaven echter weg dat hij niet iemand was die je moest beoordelen op zijn uiterlijk: zijn ogen waren scherp en helder.’

Leesvoorschrift

Gevleugelde Duisternis is uitermate geschikt voor een stormachtige herfst- of winteravond, kopje thee en dat restantje kruidnoten wat je ergens achter in de kast vond maken het helemaal compleet.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

30%

70%

Hoe dik is de pil?

355 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.