Recensie: Tui T. Sutherland & Kari Sutherland – De vermiste griffioenen

Recensie: Tui T. Sutherland & Kari Sutherland – De vermiste griffioenen


Op een ochtend vindt Jonas een pratende babygriffioen onder zijn bed…, hij kan zijn ogen niet geloven. Hij brengt het beestje naar huis en komt terecht in een reservaat vol mythische dieren, het Fabeldierenpark.
De familie van Evi, een klasgenootje van Jonas, runt het Fabeldierenpark. Er blijken nog vijf griffioenwelpjes vermist te zijn. Die moeten snel gevonden worden, anders zijn de kleintjes én het park in groot gevaar…

De vermiste griffioenen is het eerste deel van de trilogie Het fabeldierenpark.

ISBN: 9789026149948 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 336 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een origineel, humoristisch en spannend verhaal over een verborgen dierentuin met allemaal coole wezens.’

Verhaal

*****

Jonas, Evi en Blauw zitten bij elkaar in de klas. Jonas woont nog maar pas in Eden en heeft nog niet echt vrienden gemaakt. Evi en Blauw zijn bevriend, maar vooral Evi zondert zich wat af. Niet zonder reden, want haar familie runt het Fabeldierenpark, een park waar niemand iets vanaf mag weten en dat verborgen moet blijven. Als zes griffioenwelpen het park stiekem verlaten hebben en Jonas een van hen vindt, komt hij in contact met Evi en Blauw. Al vindt Evi het maar niets, ze neemt Jonas in vertrouwen en Jonas helpt om de andere welpjes ook te vinden. Die hebben zich verspreid over het stadje. Griffioenen willen graag op een schat passen, maar elk welpje heeft zo zijn eigen ideeën over wat een schat is. Om te voorkomen dat ABFAB, het Agentschap ter Bescherming van Fabeldieren, het park sluit, moeten de welpen snel gevonden worden.

De echte hoofdpersonen van De vermiste griffioenen zijn voor mijn gevoel de geweldige bewoners van het park, die allemaal zo hun eigen karakter hebben. De hellehonden bijvoorbeeld, de levensgevaarlijke kelpie, de nukkige eenhoorns en de schattige mammoet Kapitein Krulkont.

De karakters van de fabeldieren brengen heel veel humor in De vermiste griffioenen. De tijdsdruk om de griffioentjes op tijd te vinden en het gevaar dat boven ieders hoofd hangt, maakt het verhaal spannend. De onduidelijkheid over waar de moeder van Jonas is gebleven, geeft het boek een mysterieus tintje.
— Isolde

Het boek

*****

Ik heb het e-book gelezen, maar het fysieke boek is in hardcover uitgegeven. Op de cover staat een gedetailleerde sfeervolle illustratie. Ieder hoofdstuk begint met een getekende griffioen. Wat ontzettend leuk is: achterin het boek staat een geïllustreerd overzicht met fabeldieren! Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van de illustraties, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

De vermiste griffioenen is het eerste deel van een trilogie en is in 2019 uitgekomen. Het tweede deel is in het najaar van 2020 gepubliceerd en in 2021 volgt het laatste deel.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het fabeldierenpark is door de zussen Tui en Kari Sutherland geschreven. Soms merk je het in boeken dat ze door een duo zijn geschreven en zie je toch een verschil in hoofdstukken of personages, aan De vermiste griffioenen is me niet opgevallen dat het een duoboek is.
Het boek leest vlot en makkelijk. Er staan soms wel wat moeilijke woorden in, maar zeker als je in groep 8 zit moet je dat kunnen hebben (of weet je waar je de betekenis zou kunnen opzoeken). Er zijn zoveel interessante fabeldieren dat dit eerste deel absoluut naar meer smaakt!
— Isolde

Passage uit het boek

”Ja, het is inderdaad een soort schat, maar dit kan ik je niet geven, Skworp. Het spijt me.’ Jonas stopte de armband in zijn zak en probeerde niet aan zijn moeder te denken.
Skworp liet zijn vleugels hangen. Maar zodra Jonas het hamburgergehakt uit de vriezer pakte, kikkerde hij op. KOE? Skworp gorgelde. Allemaal voor mij? Al deze koe?
‘Eh, ja hoor,’ zei Jonas. Hij stopte het gehakt in de magnetron. Hij zou zijn vader moeten wijsmaken dat hij ineens reusachtige trek in hamburgers had gehad. Een ogenblik lang vroeg hij zich af wat zijn vader van Skworp zou vinden. En zelfs heel even of die het goed zou vinden dat hij Skworp zou houden.’

Voor wie is het boek?

De vermiste griffioenen is geschikt voor kinderen met gevoel voor humor en fantasie vanaf een jaar of tien.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Een vrije woensdagmiddag, het is buiten kil en nat en al je vriendjes hebben geen tijd, dat is het perfecte moment om De vermiste griffioenen te gaan lezen.

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.